Translate

Η Matka Nordic Travel Fair έρχεται τον Ιανουάριο – Χώρα εταίρος η Ελλάδα

Το 2023 θα ξεκινήσει με δύο μεγάλες εκθέσεις για τον τουρισμό. Εκτός από την έκθεση Fitur, τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί και η Matka Nordic Travel Fair. Σημειώνεται πως η εν λόγω έκθεση είχε αναβληθεί για τρία χρόνια λόγω της πανδημίας, ενώ φέτος θα λάβει χώρα στις 20-22 Ιανουρίου 2023, στο Ελσίνκι.

Στη Matka Nordic Travel Fair οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για διαφορετικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και κουλτούρες καθώς και να λάβουν συμβουλές για διαδρομές, εκτός από τις ειδικές προσφορές και τις γευστικές εμπειρίες της έκθεσης.

Πρόκειται δε για την μεγαλύτερη επαγγελματική εκδήλωση της Βόρειας Ευρώπης στον ταξιδιωτικό κλάδο, ενώ από στις 18 του μήνα έχει οριστεί το “Matka Workshop Day“, όπου εκατοντάδες εταιρείες θα πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες σύντομες συναντήσεις. Η Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 είναι η πραγματική ημέρα για τους επαγγελματίες με συμπληρωματικό πρόγραμμα, ενώ το περιεχόμενο της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί με γνώμονα τους σπουδαστές, με τις θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, της διαμονής και των εκδηλώσεων να παρουσιάζονται από τις εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως μελλοντικοί εργοδότες.

Η Ελλάδα, η οποία είχε ήδη οριστεί ως χώρα-εταίρος το 2021, θα συνεχίσει να είναι και τώρα. Η συνεργασία θα συνεχιστεί λόγω αμοιβαίας επιθυμίας τόσο του ΕΟΤ όσο και της Matka Nordic Travel Fair. Σύμφωνα με μελέτη του SMAL (Σύνδεσμου Φινλανδικής Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας), η Ελλάδα ξεχωρίζει ήδη το 2022 ως ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Φινλανδούς – για άλλη μια φορά.

Ο προορισμός που ορίζεται ως “Partner Country” παρουσιάζεται τόσο στα περίπτερα από πολλούς Έλληνες φορείς, όσο και στο πρόγραμμα της εκδήλωσης. «Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα είναι χώρα εταίρος της Matka Nordic Travel Fair και ότι η έκθεση θα πραγματοποιηθεί τελικά τον Ιανουάριο του 2023. Η Φινλανδία και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες είναι σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό και θέλουμε περισσότερους τουρίστες να γνωρίσουν τον προορισμού. Η ασφάλεια, η αυθεντικότητα και η ελληνική διατροφική κουλτούρα είναι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οι Φινλανδοί θα συνεχίσουν να επισκέπτονται την Ελλάδα», λέει ο κ. Παύλος Μουρμάς, επικεφαλής των Σκανδιναβικών και Βαλτικών χωρών του ΕΟΤ.

Το άρθρο Η Matka Nordic Travel Fair έρχεται τον Ιανουάριο – Χώρα εταίρος η Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/ektheseis/i-matka-nordic-travel-fair-erchetai-ton-ianoyario-chora-etairos-i-ellada/

Fitur 2023: Έρχεται η μεγάλη διεθνής έκθεση του τουρισμού – Όλες οι λεπτομέρειες

Τον Ιανουάριο του 2023 θα λάβει χώρα μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις για την τουριστική βιομηχανία. Ειδικότερα από τις 18 έως τις 22 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η διεθνής έκθεση Fitur, στον εκθεσιακό χώρο IFEMA MADRID.

Πρόκειται για μια 5νθημερη εκδήλωση, στην οποί συγκεντρώνονται όλοι οι επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού και παρουσιάζονται όλες οι νέες τάσεις της βιομηχανίας.

Φέτος, η IFEMA MADRID συγκαλεί την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, σε μια εκδήλωση που εξυμνεί τον τουρισμό στην μετά covid εποχή και την σημαντική αύξηση που καταγράφηκε τόσο στην Ισπανία, όσο και διεθνώς. Όπως όλα δείχνουν ο κλάδος βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και οι προσδοκίες για το 2023 ολοένα και αυξάνονται.

Η επιθυμία των πολιτών να επιστρέψουν στα ταξίδια, η διεθνής προσπάθεια των επιχειρήσεων και των φορέων, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανθεκτικότητα του τουρισμού, γεγονός που παρουσιάστηκε και στις προηγούμενες εκθέσεις.

Στην μεγάλη διεθνή έκθεση FITUR 2023 θα δώσουν το παρών:

  • αλυσίδες ξενοδοχείων
  • πρακτορεία και tour operators
  • εταιρίες τεχνολογίας
  • logistics
  • εταιρίες μεταφορών

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η αναδυόμενη επανενεργοποίηση, καθώς και για τη δημιουργία επιχειρήσεων και ευκαιριών.

Για αυτή την χρονιά η έκθεση θα σταθεί ιδιαίτερα στην εξειδίκευση του κλάδου. Με διαφορετικές ενότητες θα δώσει στους επισκέπτες της ένα ευρύ φάσμα από τις δυνατότητες που προσφέρει ο χώρος σε εξέλιξη και ανάπτυξη.

Η ενότητα FITUR KNOW HOW & EXPORT, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη SEGITTUR και την ICEX, στοχεύει στην προώθηση της διεθνοποίησης και της τουριστικής ευαισθητοποίησης των εταιρειών μας και ζητήματα όπως η πρόσβαση σε νέες ξένες αγορές, έξυπνους τουριστικούς προορισμούς ή εξαγωγή τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. να συζητηθεί.

Η FITURTECHY, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την ITH, είναι ο τομέας όπου θα συζητηθούν διατομεακά θέματα αιχμής, όπως τα μεγάλα δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση.

Η FITUR TALENT θα επικεντρωθεί στους ανθρώπους, στο ταλέντο, τις δεξιότητες και την επαγγελματική τους κατάρτιση ως το κλειδί για τη μελλοντική κερδοφορία της τουριστικής βιομηχανίας.

Η FITUR SCREEN, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Spain Film Commission -SFC, θα επικεντρωθεί στη σύνδεση δύο ισχυρών ισπανικών βιομηχανιών: του τουρισμού και των οπτικοακουστικών.

Η FITUR LGBT + θα επικεντρωθεί στην ποικιλομορφία στους διάφορους προορισμούς και στο τμήμα LGBT, μια από τις πιο αντιεποχικές τουριστικές αγορές.

Η FITUR CRUISES, το νεότερο τμήμα, θα είναι αφιερωμένο στη βιομηχανία κρουαζιέρας και στους επιβάτες κρουαζιέρας.

Το FITUR MICE θα είναι και πάλι το σημείο συνάντησης προσφοράς και ζήτησης σε συναντήσεις, κίνητρα και συνεδριακό τουρισμό.

Το παρατηρητήριο FITUR NEXT, είναι μια πρωτοβουλία για την προώθηση τουριστικών πρακτικών σχετικά με την αειφορία.

Οι FITUR VIP BUYERS θα παρέχουν την ευκαιρία στους επισκέπτες της έκθεσης να πραγματοποιούν επιχειρηματικές συναντήσεις, που στοχεύουν στον εντοπισμό των αναγκών, στην προσφορά λύσεων και στη δημιουργία εμπορικών συμφωνιών.

Θα υπάρχουν επίσης τομείς αφιερωμένοι στον ρόλο των γυναικών στην τουριστική βιομηχανία, βασισμένοι σε έννοιες ηγεσίας και βιωσιμότητας, στην FITUR WOMAN, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το WOMEN LEADING TOURISM – WLT.

Επίσης οι επισκέπτες θα μάθουν ακόμα περισσότερο για τον τουρισμό υγειονομικής περίθαλψης στην FITUR HEALTH, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ισπανικό σύμπλεγμα τουρισμού υγείας Spaincares.

Ακόμα, θα λάβει χώρα ο τουρισμός εκμάθησης γλωσσών, στην FITUR LINGUA, σε συνεργασία με την Ισπανική Ομοσπονδία Ενώσεων Ισπανικών Σχολών για Αλλοδαπούς.

Η FITUR θα συνεχίσει επίσης με την υβριδική του μορφή με τη συμμετοχή -όσων επιθυμούν- στην ψηφιακή πλατφόρμα FITUR LIVEConnect, η οποία παρέχει προστιθέμενη αξία στους επαγγελματίες και επεκτείνει τις ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ εκθετών και επισκεπτών.

Το άρθρο Fitur 2023: Έρχεται η μεγάλη διεθνής έκθεση του τουρισμού – Όλες οι λεπτομέρειες εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/ektheseis/fitur-2023-erchetai-i-megali-diethnis-ekthesi-toy-toyrismoy-oles-oi-leptomereies/

Η Holland America Line προγραμματίζει νέες και μεγαλύτερες κρουαζιέρες στην Ευρώπη το 2024

Η Holland America Line θα προσφέρει νέα λιμάνια αναχώρησης αλλά και μεγαλύτερα δρομολόγια στην Ευρώπη από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2023, με τα πλοία Nieuw Statendam, Rotterdam, Oosterdam και Zuiderdam. Τα ταξίδια θα κυμαίνονται από 7-35 ημέρες.

Η σεζόν του 2024 θα περιλαμβάνει 9 λιμάνια διανυκτέρευσης και 33 λιμάνια με αναχωρήσεις αργά το βράδυ, επιτρέποντας στους επιβάτες να περνούν περισσότερο χρόνο στη στεριά στη Βαλτική, τις Βρετανικές Νήσους, τις Κανάριες Νήσους, τη Γαλλική και Ισπανική Ριβιέρα, το Ισραήλ, τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας, της Γροιλανδίας και της Νορβηγίας.

Στη Βόρεια Ευρώπη, το Rotterdam θα πραγματοποιήσει δρομολόγια μετ’ επιστροφής από την ομώνυμη πόλη της Ολλανδίας. Κρουαζιέρες 7-14 ημερών θα πραγματοποιηθούν σε Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Σκωτία, Αγγλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Νορβηγικά Φιόρδ, Βόρειο Ακρωτήριο, Δανία, Γερμανία και Φινλανδία.

Το Nieuw Statendam θα πραγματοποιήσει ταξίδια 7-14 ημερών στη Βόρεια Ευρώπη προς τη Βαλτική, τα Βρετανικά Νησιά, το Βόρειο Ακρωτήριο, τα Βόρεια Νησιά της Σκωτίας και την Ισλανδία. Τα νέα δρομολόγια περιλαμβάνουν ιστιοπλοΐα μεταξύ Κοπεγχάγης και Ρέικιαβικ μαζί με το Ultimate Viking Explorer, ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι μετ’ επιστροφής 21 ημερών από την Κοπεγχάγη. Η κρουαζιέρα επαναλαμβάνει τις διαδρομές που κάποτε έκαναν οι Βίκινγκς στη Νορβηγία, τη Σκωτία, την Ισλανδία και τη Γροιλανδία.

Το Zuiderdam θα ταξιδέψει σε μια 14ήμερη κρουαζιέρα στη Βόρεια Ευρώπη στη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, ακολουθούμενη από μια άλλη 21 ημερών Viking που θα περιπλέει την Ισλανδία, τη Γροιλανδία και τη Σκωτία. Και τα δύο δρομολόγια είναι μετ’ επιστροφής από το Ijmuiden της Ολλανδίας. Συνδεδεμένες μεταξύ τους, οι δύο κρουαζιέρες μπορούν να αποτελέσουν ένα ταξίδι 35 ημερών σε 10 χώρες και 23 λιμάνια.

Το Zuiderdam έχει επίσης προγραμματιστεί να αποπλεύσει από το Ijmuiden στη Βοστώνη τον Ιούνιο για άλλη μια 21ήμερη ιστιοπλοΐα εντοπίζοντας τους Βίκινγκς που θα φτάσουν στη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Γροιλανδία και τον Καναδά. Μπορεί να συνδυαστεί με ένα άλλο ταξίδι για να σχηματίσει ένα ιστιοπλοϊκό 42 ημερών που φτάνει σε 21 λιμάνια.

Σε μια επιστροφή στα Κανάρια Νησιά, το Nieuw Statendam θα πραγματοποιήσει μια κρουαζιέρα 14 ημερών με αναχώρηση από το Ρότερνταμ στις 21 Απριλίου με κλήσεις στη Μαδέρα, το Γιβραλτάρ και την Ισπανία.

Οι Βερμούδες επιστρέφουν επίσης σε δύο υπερατλαντικά δρομολόγια HAL από το Fort Lauderdale. Το Nieuw Statendam θα διασχίσει τον Απρίλιο με κλήσεις σε Βερμούδες, Γαλλία, Γκέρνσεϊ και Βέλγιο στο δρόμο προς το Ρότερνταμ. Τον Μάιο, το Zuiderdam θα καλέσει τις Βερμούδες, την Ιρλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο περνώντας στο Ijmuiden.

Στη Μεσόγειο, το Oosterdam θα πραγματοποιεί κρουαζιέρες μετ’ επιστροφής από την Αθήνα ή μεταξύ Βαρκελώνης, Τεργέστης, Civitavecchia και Πειραιά. Τα δρομολόγια κυμαίνονται από επτά έως 14 ημέρες στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Τυνησίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Το Nieuw Statendam θα πραγματοποιήσει 14ήμερες κρουαζιέρες μεταξύ Civitavecchia και Πειραιά και μετ’ επιστροφής από τον Πειραιά, με επίκεντρο την ανατολική Μεσόγειο. Το πλοίο θα καταπλέει σε Ιταλία, Αίγυπτο, Τουρκία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Ελλάδα. Το Nieuw Statendam θα κάνει επίσης μια 14ήμερη κρουαζιέρα στους Αγίους Τόπους τον Οκτώβριο με μια διανυκτέρευση στη Χάιφα.

Η Holland America Line θα πραγματοποιήσει επίσης ένα ταξίδι 35 ημερών στο Zuiderdam με αναχώρηση στις 20 Ιουλίου 2024. Το πλοίο θα ταξιδέψει μετ’ επιστροφής από τη Βοστώνη με πτήσεις σε Maine, Καναδά, Γροιλανδία, Ισλανδία, Σκωτία, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία και Νορβηγία. Η ιστιοπλοΐα προσφέρεται επίσης σε προσαυξήσεις 17 και 18 ημερών από Βοστώνη προς Ρότερνταμ ή Ρότερνταμ προς Βοστώνη.

Για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όσοι κάνουν κράτηση για το πρόγραμμα “Have It All”, που περιλαμβάνει δωρεάν internet, εκδρομή, ειδικό δείπνο και πακέτο ποτών, θα λάβουν αναβάθμιση σε υψηλότερο πακέτο internet, υψηλότερο πακέτο ποτών και δωρεάν φιλοδωρήματα. Η HAL δεν ανακοίνωσε για πόσο καιρό θα είναι διαθέσιμη η αναβάθμιση.

Το άρθρο Η Holland America Line προγραμματίζει νέες και μεγαλύτερες κρουαζιέρες στην Ευρώπη το 2024 εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/thalassies-metafores/kroyazieres/i-holland-america-line-programmatizei-nees-kai-megalyteres-kroyazieres-stin-eyropi-to-2024/

Cyprus Airways: Στρατηγική συνεργασία με την APG Hellas – Το μέλλον της αεροπορικής

Η Cyprus Airways, αναπτύσσει περαιτέρω τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα και από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα συνεργάζεται με την APG Hellas SA, η οποία θα είναι ο γενικός αντιπρόσωπος πωλήσεων (GSA), της εταιρίας, στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η APG Hellas θα παρέχει δραστηριότητες ανάπτυξης πωλήσεων, ευρεία υποστήριξη μάρκετινγκ, καθώς και υπηρεσίες κρατήσεων και έκδοσης εισιτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Cyprus Airways βρίσκεται σε στρατηγική θέση συνδέοντας την Ευρώπη με την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το διεθνές δίκτυο της αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει την Αθήνα, το Τελ Αβίβ, την Βηρυτό, τη Ρώμη, το Παρίσι, το Ερεβάν και αρκετούς δημοφιλής προορισμούς στην Ελλάδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Στα πλαίσια της διεθνούς επέκτασής της, η Cyprus Airways εγκαινίασε το νέο δρομολόγιο από την Λάρνακα για το Παρίσι στις 21 Δεκεμβρίου 2022, με δύο πτήσεις την εβδομάδα. Το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται με αεροσκάφος Airbus A320 που προσφέρει 180 θέσεις.

Ενώ για το ερχόμενο καλοκαίρι ετοιμάζεται να προσθέσει πέντε νέους προορισμούς στο δίκτυο της, το Μιλάνο, την Ζυρίχη, την Πράγα, την Βασιλεία και το Κάϊρο.

  • Συγκεκριμένα, το επόμενο έτος η αεροπορική εταιρεία θα επαναφέρει δύο πτήσεις την εβδομάδα προς Πράγα, Ζυρίχη και Κάϊρο και, για πρώτη φορά θα εκτελεί δύο πτήσεις την εβδομάδα προς τη Βασιλεία.
  • Το Milan Bergamo θα εξυπηρετείται επίσης με δύο πτήσεις την εβδομάδα και με δυνατότητα αύξησης των πτήσεων σε τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Το Παρίσι και η Ρώμη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται όλο το καλοκαίρι μαζί με τη Σαντορίνη (δύο φορές την εβδομάδα), τη Σκιάθο (δύο φορές την εβδομάδα) και την Πρέβεζα (δύο φορές την εβδομάδα).
  • Η Κρήτη και η Ρόδος θα εξυπηρετούνται με τρεις πτήσεις την εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετείται καθημερινά.
  • Η Βηρυτός θα έχει καθημερινές πτήσεις, ενώ η σύνδεση με το Τελ Αβίβ θα αυξηθεί με έως και 10 πτήσεις την εβδομάδα.
  • Οι πτήσεις προς το Ερεβάν της Αρμενίας πρόκειται να αυξηθούν με έως και τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ η Αθήνα θα εξυπηρετείται με έως και τρεις καθημερινές πτήσεις.

Ο κ. Κωσταντίνος Τσοβίλης, διευθύνων σύμβουλος της APG Hellas δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη νέα μας συνεργασία με την Cyprus Airways στην Ελλάδα και να γίνουμε συνεργάτης της συναρπαστικής στρατηγικής ανάπτυξης της αεροπορικής εταιρείας. Με τον τουρισμό στην Κύπρο να συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την πανδημία, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της μακροπρόθεσμης εμπορικής υποστήριξης και της συνεργασίας της Cyprus Airways με την ελληνική αγορά. Η Κύπρος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Έλληνες, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την παρουσία της Cyprus Airways στην ελληνική αγορά και να αυξάνουμε τον αριθμό των επιβατών που επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο».

Ο Paul Sies, διευθύνων σύμβουλος της Cyprus Airways δήλωσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι η APG θα αναβαθμίσει την εξυπηρέτηση των πελατών της Cyprus Airways σε όλη την Ελλάδα με υψηλό επαγγελματισμό». Και προσθέτει: «Η εκτεταμένη επιτυχία τους στον κλάδο και η μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία τους θα μας βοηθήσουν να εξυπηρετήσουμε καλύτερα αυτή την αγορά με το απαραίτητο τοπικό ταλέντο που εγγυάται τεχνογνωσία παγκόσμιας κλάσης».

Το άρθρο Cyprus Airways: Στρατηγική συνεργασία με την APG Hellas – Το μέλλον της αεροπορικής εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/aerometafores/aeroporikes-etairies/cyprus-airways-stratigiki-synergasia-me-tin-apg-hellas-to-mellon-tis-aeroporikis/

Υπ. Τουρισμού: 2022 – Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού μέσα σε 115 δευτερόλεπτα

Για πολλούς το 2022 ήταν η χρονιά που επανάφερε την τουριστική βιομηχανία στα προ πανδημίας επίπεδα. Μάλιστα το υπουργείο Τουρισμού έχει ακόμα έναν λόγο να αισιοδοξεί για τα επόμενα χρόνια, διότι κατάφερε την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, η οποία ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου, όταν κατέφθασαν αεροπορικώς οι πρώτοι Αμερικανοί τουρίστες.

Λίγο πριν το τέλος του έτους, το υπουργείο δημοσίευσε ένα βίντεο ανασκόπησης της τουριστικής χρονιάς, τονίζοντας την επιτυχημένη του πορεία, τόσο κατά την άνοιξη, όσο και το φθινόπωρο, που παραδοσιακά οι τουρίστες μειωνόντουσαν.

Το βίντεο ολοκληρώνεται με το σύνθημα: «Ελλάδα θα πει προορισμός για όλο το χρόνο».

 

 

Το άρθρο Υπ. Τουρισμού: 2022 – Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού μέσα σε 115 δευτερόλεπτα εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/toyristiki-politiki/diafimisi-amp-provoli/yp-toyrismoy-2022-i-megali-epistrofi-toy-ellinikoy-toyrismoy-mesa-se-115-deyterolepta/

Έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν λόγω της έκρηξης κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 29 Δεκεμβρίου, προκειμένου να «συζητηθούν (…) πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών-μελών της ΕΕ μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός της. Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη-μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν αυτόνομα, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020. Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, επιφυλασσόμενες, πάντως, για το ενδεχόμενο να επιβληθούν εκ νέου μέτρα, «με συντονισμένο τρόπο», αν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

«Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε και είμαστε έτοιμοι για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου αν είναι απαραίτητο», εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν από τη χώρα της Ασίας στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Η Ιταλία ήδη αποφάσισε χθες Τετάρτη να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ – μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν επίσης χθες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια πτήση, η οποία προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνο στις 26 Δεκεμβρίου, το 52% των επιβατών βρέθηκε θετικό στον COVID-19, ανέφερε η “La Repubblica”.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Emmanuel Macron ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα. Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους Ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Το άρθρο Έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν λόγω της έκρηξης κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/toyristiki-politiki/eyropaiki-enosi/ektakti-synedriasi-tis-komision-logo-tis-ekrixis-kroysmaton-covid-19-stin-kina/

New York Times: Πρωταγωνίστρια η Ίος – Η επιστροφή του ελληνικού τουρισμού

Μεγάλες προσδοκίες παρουσιάζει η σεζόν 2023 για την τουριστική βιομηχανία. Η ανάκαμψη των αεροπορικών αφίξεων στα προ πανδημίας επίπεδα έδειξε αφενός μεν την ύπαρξη ενός καλού μηχανισμού αντίδρασης στην κρίση και αφετέρου την ύπαρξη του πολύ δυνατού ελληνικού brand.

Το 2022 ήταν η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό -μετά το 2019 – για την Ελλάδα, η οποία διεκδίκησε σθεναρά ένα μερίδιο στην παγκόσμια τουριστική πίτα.

Τη δημοφιλία της Ελλάδας επιβεβαιώνει και το πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times που, με αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου του, συμπεριλαμβάνει την Ίο και συγκεκριμένα το Calilo Resort του ομίλου Calilo στα μέρη που ξεχώρισαν το 2022 και αξίζει να επισκεφθεί κανείς ξανά. Στο δημοσίευμα τους οι NYT ήδη από τον Αύγουστο χαιρέτισαν την στροφή των Κυκλάδων προς ένα τουριστικό μοντέλο που απορρίπτει τον υπερτουρισμό και τις αρνητικές του συνέπειες προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και αγκαλιάζει ένα τουριστικό μοντέλο πιο βιώσιμο, πιο «ήρεμο» και πιο «ανθρώπινο».

Η επιλογή  του καταλύματος Calilo από τους ΝΥΤ δεν είναι τυχαία. Η δράση του ομίλου έως τώρα αποδεικνύει πως κάνει πράξη τη φιλοσοφία του για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με πολλαπλά οφέλη για το νησί. H στόχευση για την προσέλκυση ποιοτικού πελατολογίου, η ανάπτυξη τουρισμού πολυτελείας με προσέλκυση high end ταξιδιωτών, η δέσμευση του επιχειρηματικού φορέα ότι οι επενδύσεις θα σέβονται την τοπική κοινωνία, την παράδοση, το περιβάλλον συνδυαζόμενες με την έμπρακτη δέσμευση του ομίλου για διατήρηση  σχεδόν του 80% της ιδιοκτησίας του ως περιοχές Προστασίες στις οποίες δεν επιτρέπεται η δόμηση θα συμβάλλει αναμφίβολα στη διατήρηση  του φυσικού τοπίου της Ίου και στην οικονομική  ανάπτυξη του νησιού. Τα παραπάνω αποτελούν αναμφίβολα  τα χαρακτηριστικά του ορθού τουριστικού επιχειρείν, με πρωταρχικό στόχο τον σεβασμό  στις αρχές της βιωσιμότητας και ισορροπημένης ανάπτυξης, και έχουν ξεχωρίσει τις πρακτικές του ομίλου, ο οποίος επιβραβεύεται από τους  ταξιδιώτες διεθνώς και αναγνωρίζεται  από διεθνή αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης .

Το άρθρο New York Times: Πρωταγωνίστρια η Ίος – Η επιστροφή του ελληνικού τουρισμού εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/proorismoi/new-york-times-protagonistria-i-ios-i-epistrofi-toy-ellinikoy-toyrismoy/

Η Ευρώπη υιοθετεί Εθνική Στρατηγική ποδηλασίας – απούσα η Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) δημοσίευσε την έκδοση του 2022 της έκθεσης «Η κατάσταση των εθνικών στρατηγικών ποδηλασίας», παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της κατάστασης των εθνικών στρατηγικών ποδηλασίας σε 44 ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι εθνικές στρατηγικές ποδηλασίας αυξάνονται σε εξέχουσα θέση, αλλά ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τον πολιτικό στόχο που θέτει το πανευρωπαϊκό γενικό σχέδιο για την προώθηση της ποδηλασίας ότι κάθε χώρα πρέπει να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα εθνικό ποδηλατική στρατηγική έως το 2030. Το Master Plan εγκρίθηκε τον Μάιο του 2021 και ισχύει για 54 χώρες. Η Ελλάδα θα πρέπει σύντομα να χαράξει Εθνική Στρατηγική για το ποδήλατο, μιας και πλέον οι Ευρωπαίοι τουρίστες, που είναι και οι κατεξοχήν αγορές μας, θα έχουν το ποδήλατο ως ένα πολύ βασικό μέσο μεταφοράς τους.

Οι βασικές νέες εξελίξεις στην έκθεση, σε σύγκριση με την έκδοση του 2021, περιλαμβάνουν:

  • Η Ιταλία υιοθετεί την πρώτη εθνική στρατηγική ποδηλασίας.
  • Η Αγγλία δημοσιεύει τη Δεύτερη Επενδυτική Στρατηγική Ποδηλασίας και Περπάτημα.
  • Η Γαλλία δημοσιεύει ένα νέο Σχέδιο Ποδηλασίας και Ενεργής Κινητικότητας 2022-2027.
  • Η Τσεχική Δημοκρατία υιοθετεί μια ιδέα για την αστική και ενεργή κινητικότητα 2021-2030.
  • Το Λουξεμβούργο υιοθετεί ένα νέο Εθνικό σχέδιο κινητικότητας 2035 με ειδική ενότητα για την ποδηλασία.

Συμπεριλαμβανομένων των νέων στρατηγικών που εγκρίθηκαν το 2022, 20 χώρες έχουν πλέον κάποια στιγμή υιοθετήσει μια εθνική στρατηγική ποδηλασίας ή παρόμοιο έγγραφο πολιτικής, εκ των οποίων 14 ισχύουν αυτή τη στιγμή, ενώ έξι έχουν λήξει και ως εκ τούτου χρήζουν ενημέρωσης. Από τις υπόλοιπες 24 χώρες που αναλύονται στην έκθεση, οι οκτώ βρίσκονται επί του παρόντος στη διαδικασία ανάπτυξης μιας εθνικής στρατηγικής για το ποδήλατο για πρώτη φορά, και βρίσκονται κυρίως στην περιοχή του Δούναβη. Μεγάλα κενά εξακολουθούν να υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στα Βαλκάνια, καθώς και στον Καύκασο.

Σημαντικά ευρήματα:

Η έκθεση είναι η πρώτη που εξετάζει με συστηματικό τρόπο τα επίπεδα δαπανών των κεντρικών κυβερνήσεων, αποκαλύπτοντας έτσι μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, η βόρεια περιοχή του Βελγίου, η Φλάνδρα, φαίνεται να ήταν ο κορυφαίος επενδυτής στις υποδομές ποδηλασίας το 2022, επενδύοντας περίπου 45 ευρώ κατά κεφαλήν, ακολουθούμενη από τη δεύτερη Ιρλανδία (περίπου 35 ευρώ) και τη Νορβηγία (20 ευρώ). Η Φλάνδρα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε ολόκληρο το οδικό της δίκτυο και επομένως μπορεί να συγκριθεί κάπως με τον ρόλο του εθνικού επιπέδου σε άλλες χώρες.

Ετησίως, οι περιφερειακές αρχές της Φλάνδρας επενδύουν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στην ποδηλασία. Επιπλέον, το υποπεριφερειακό επίπεδο (οι πέντε φλαμανδικές επαρχίες), καθώς και το τοπικό επίπεδο, αναλαμβάνουν επίσης σημαντικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τον Fietsberaad Vlaanderen, οι πόλεις και οι πόλεις επενδύουν κατά μέσο όρο 15-20 ευρώ κατά κεφαλήν ετησίως στην ποδηλασία, τρεις φορές περισσότερο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Η Φλάνδρα απορροφά επίσης το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης 411 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την ποδηλασία ως μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Βελγίου.

Οι πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια γίνονται ολοένα και περισσότερο ο κύριος μοχλός αλλαγής σε κάθε οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων μεταφορών. Η επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ στις μεταφορές είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη. Ενώ το ποδήλατο είναι ο κατ’ εξοχήν τρόπος μεταφοράς με την καλύτερη απόδοση ως προς το κλίμα και την ενέργεια, εξακολουθεί να μην έχει κερδίσει την προσοχή που του αξίζει σε διάφορες πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια. Ως εκ τούτου, το ECF τονίζει έντονα την ανάγκη να ληφθεί πλήρως υπόψη το δυναμικό της ποδηλασίας και να συμπεριληφθούν συστηματικά μέτρα για τον κύκλο τόσο στις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές του ΟΗΕ όσο και στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα της ΕΕ. Τα τελευταία είναι προς αναθεώρηση το 2023.

Τα ευρήματα αυτής της έκθεσης θα αποτελέσουν ένα σημείο αναφοράς βάσει του οποίου το ECF σκοπεύει να συνεχίσει να δημοσιεύει ετήσιες επικαιροποιημένες εκθέσεις για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά στην ανάπτυξη και την εφαρμογή εθνικών στρατηγικών ποδηλασίας στην Ευρώπη έως το 2030.

Το άρθρο Η Ευρώπη υιοθετεί Εθνική Στρατηγική ποδηλασίας – απούσα η Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/toyristiki-politiki/i-eyropi-yiothetei-ethniki-stratigiki-podilasias-apoysa-i-ellada/

WTTC: «Ο τουριστικός τομέας σε Ασία-Ειρηνικό μείωσε το κλιματικό του αποτύπωμα κατά το απίστευτο 26%»

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και το Παγκόσμιο Κέντρο Αειφόρου Τουρισμού, με έδρα τη Σαουδική Αραβία, αποκάλυψαν νέα επαναστατικά δεδομένα, που περιγράφουν λεπτομερώς το κλιματικό αποτύπωμα του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μεταξύ 2010 και 2019, ο τομέας Ταξιδιών & Τουρισμού στην περιοχή APAC αποσύνδεσε την οικονομική του ανάπτυξη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τα νέα στοιχεία για την περιοχή αποκαλύπτουν ότι η συνολική συμβολή στο ΑΕΠ της APAC αυξήθηκε κατά μέσο όρο 7,3% ετησίως, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν μόλις κατά 4% κατά την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως η ένταση των εκπομπών CO2 του κλάδου συνεχίζει να μειώνεται. Το 2010, για κάθε 1 δολάριο ΗΠΑ στο τουριστικό ΑΕΠ της περιοχής, ο τομέας εξέπεμπε 0,94 κιλά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όμως το 2019, όταν ο τουριστικός τομέας ήταν στο αποκορύφωμά του, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί κατά περισσότερο από 26%, στα 0,69 kg, καταδεικνύοντας την πρόοδο των αλλαγών που εφαρμόστηκαν από κυβερνήσεις και ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου τομέα.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 ο τουριστικός τομέας ήταν υπεύθυνος για κατά μέσο όρο για μόλις το 10,3% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην περιοχή APAC.

Για πρώτη φορά, αυτή η πρωτοποριακή έρευνα μπορεί να αναφέρει και να παρακολουθεί με ακρίβεια τον αντίκτυπο που έχουν οι βιομηχανίες του κλάδου στο περιβάλλον. Αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια έρευνα που καλύπτει 185 χώρες σε όλες τις περιοχές του κόσμου και θα ενημερώνεται κάθε χρόνο με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Τώρα είμαστε σε θέση να δώσουμε στις κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν σημαντικά βήματα προς τη Συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο τομέας Ταξιδίων και Τουρισμού στην περιοχή έχει αποσυνδέσει την οικονομική του ανάπτυξη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μείωσε την ένταση των εκπομπών του κατά το απίστευτο 26%. Αλλά ενώ αυτό δείχνει πρόοδο, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά περισσότερα. Για να επιτύχουμε τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας, πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα και πιο τολμηρά βήματα ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές μας σε απόλυτα νούμερα. Η υποστήριξη από τις κυβερνήσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της παραγωγής Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF), τα οποία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αποτύπωμά μας, καθώς και στην εισαγωγή περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα εθνικά μας δίκτυα».

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην 22η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Το άρθρο WTTC: «Ο τουριστικός τομέας σε Ασία-Ειρηνικό μείωσε το κλιματικό του αποτύπωμα κατά το απίστευτο 26%» εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/toyristikes-taseis/wttc-o-toyristikos-tomeas-se-asia-eiriniko-meiose-to-klimatiko-toy-apotypoma-kata-to-apisteyto-26/

Cyprus Airways: Αισιόδοξα τα αποτελέσματα κίνησης – Στο +406% οι πτήσεις του Νοεμβρίου 2022

Τα αποτελέσματα κίνησης για τον φετινό Νοέμβριο ανακοίνωσε η Cyprus Airways, η οποία πραγματοποίησε 239 πτήσεις, σημειώνοντας αύξηση +406% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και μετέφερε 29.820 επιβάτες, δηλαδή 1.260% περισσότερους από τον Νοέμβριο του 2021, καταγράφοντας συντελεστή πληρότητας +74%.

«Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι η Cyprus Airways συνεχίζει τη θετική της πορεία και τα αποτελέσματά της ακόμη και το χειμώνα. Τα στοιχεία αυτά είναι αξιοσημείωτα, ακόμη και σε σύγκριση με αυτά που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας. Τον περασμένο μήνα (Νοέμβριος 22) μεταφέραμε 1260% περισσότερη κίνηση και πραγματοποιήσαμε 406% περισσότερες πτήσεις σε σχέση με τον Νοέμβριο του ’19», δήλωσε η Natalya Milovanova, οικονομική διευθύντρια της εταιρείας.

Τον Δεκέμβριο η Cyprus Airways συνεχίζει να βλέπει μεγάλη ζήτηση για θέσεις. Για την εξυπηρέτηση αυτής της απαίτησης, έκανε σχέδια για την αύξηση της χωρητικότητας θέσεων μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου 2023 στην Αθήνα, το Ερεβάν και το πρόσφατα εγκαινιασμένο δρομολόγιο του Παρισιού, αυτό για να διευκολύνει τους εισερχόμενους τουρίστες και τους Κύπριους που επισκέπτονται την Κύπρο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Συνεχίζουμε τη σταθερή μας δέσμευση για την τόνωση της τουριστικής ζήτησης και τη διευκόλυνση των ταξιδιών από και προς το νησί. Ως ο μοναδικός αερομεταφορέας με κυπριακή σημαία, εργαζόμαστε προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και της τουριστικής βιομηχανίας της, όλο το χρόνο», πρόσθεσε η κ. Milovanova.

Το άρθρο Cyprus Airways: Αισιόδοξα τα αποτελέσματα κίνησης – Στο +406% οι πτήσεις του Νοεμβρίου 2022 εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/aerometafores/aeroporikes-etairies/cyprus-airways-aisiodoxa-ta-apotelesmata-kinisis-sto-406-oi-ptiseis-toy-noemvrioy-2022/

Έρευνα – INSETE: Μείωση των τουριστικών εσόδων το 2022 συγκριτικά με το 2019 – Οριακή αύξηση στις αφίξεις

Την αυξητική τάση του ταξιδιωτικού κλάδου, αλλά και την μείωση των τουριστικών εσόδων, επιβεβαίωσε η στατιστική έκθεση που δημοσίευσε ο INSETE. Σύμφωνα με τα ευρήματα, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, καταγράφηκαν 20.8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας οριακά τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019, κατά +0,8% ή+74.000 αφίξεις.

Ειδικότερα, οριακή αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από το β΄ εξάμηνο, όπου η πορεία του τουρισμού σημειώνει ανάκαμψη. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 5,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -864.000/-14,1%. Από την άλλη, σημαντική αύξηση καταγράφηκε στα αεροδρόμια των νησιών Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη και Κω.

Κατά την επισκοπούμενη περίοδο η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε σε 16.338 ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά -8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ μειώθηκε κατά -15,6% και διαμορφώθηκε σε 10.105 ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ σημείωσε άνοδο κατά +5% ενώ μείωση καταγράφηκε από τις χώρες της ΕΕ εκτός της νομισματικής ζώνης κατά -27,3%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από την Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά +8,5% και διαμορφώθηκε σε 4.241 ταξιδιώτες, καθώς και από την Γαλλία κατά +13,1% και διαμορφώθηκε σε 1.711 ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά +27,6% και διαμορφώθηκε σε 4.371 ταξιδιώτες ενώ αυτή από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά -11,9% σε 976. ταξιδιώτες.

INSETE

Έσοδα από τον τουρισμό

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά -2,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ κατά +3,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9,8 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ μειωθήκαν κατά -9,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6,9 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 7,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά +4,2%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +2,2%.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά +7,6% και διαμορφώθηκαν στα 3 εκατ. ευρώ, καθώς και αυτές από τη Γαλλία κατά +16,7% και διαμορφώθηκαν στα 1,2 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ άνοδο κατά +24,2% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειωθήκαν κατά -7,1% και διαμορφώθηκαν στα 1,057 εκατ. ευρώ.

Το άρθρο Έρευνα – INSETE: Μείωση των τουριστικών εσόδων το 2022 συγκριτικά με το 2019 – Οριακή αύξηση στις αφίξεις εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/eidiseis/ereyna-insete-meiosi-ton-toyristikon-esodon-to-2022-sygkritika-me-to-2019-oriaki-ayxisi-stis-afixeis/

9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Έρχεται στην Αθήνα – Στόχος οι εμπορικές συμφωνίες

Η 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition επιστρέφει στην Αθηναϊκή πρωτεύουσα, από το Σάββατο 04 έως την Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023, στο Mec Παιανίας. Πρόκειται για μια επιτυχημένη F2B (Food to Business) έκθεση που δίνει λύσεις σε ουσιαστικά ζητήματα των επιχειρήσεων, όπως η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και η διασύνδεση με τα κανάλια διανομής.

Για το τριήμερο της έκθεσης, η ΕΞΠΟΤΡΟΦ υποδέχεται πλήθος παραγωγών και επιχειρήσεων, που θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.

Μέσω του προγράμματος Hosted Buyers, επιχειρηματίες από Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο εμπορίας και εξαγωγών τροφίμων, της εστίασης, του τουρισμού, των ξενοδοχείων και της χονδρικής δίνουν ραντεβού με τους εκθέτες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο Buyers Square με στόχο να γνωρίσουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και να αναπτύξουν το δίκτυο πωλήσεων τους.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένα επαγγελματικά σεμινάρια αφιερώνοντας κάθε ημέρα διεξαγωγής της έκθεσης σε μια σύγχρονη γαστρονομική τάση. Βιωσιμότητα, Farm to Table και Αυθεντικότητα είναι το τρίπτυχο, στο οποίο στηρίζεται το σύνολο των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης. Θεωρία και Πράξη θα συναντηθούν στους χώρους της Premium έκθεσης με καλεσμένους που θα μαγειρέψουν και θα συζητήσουν για τις τάσεις που έχουν κυριαρχήσει στον κλάδο της γαστρονομίας.

Το άρθρο 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Έρχεται στην Αθήνα – Στόχος οι εμπορικές συμφωνίες εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/ektheseis/9i-expotrof-erchetai-stin-athina-stochos-oi-emporikes-symfonies/

To Maestro, οι Παξοί και ο κινηματογραφικός τουρισμός

Με μεγάλη επιτυχία και υψηλά νούμερα τηλεθέασης ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της νέας δραματικής σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Maestro» που διαδραματίζεται στους Παξούς. Το πανέμορφο νησί του Ιονίου- εκεί που σύμφωνα με τον μύθο ο Ποσειδώνας επέλεξε να ζήσει τον έρωτα του με την Αμφιτρίτη- βρίσκεται στο επίκεντρό και σε πρώτο πλάνο, με μοναδικά τοπία που προκαλούν τον θαυμασμό και τις εντυπώσεις. Οι υπέροχες παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά, οι θαλάσσιες σπηλιές καθώς και οι ελαιώνες και η πλούσια βλάστηση του νησιού δεσπόζουν, ενώ μέσα από το σενάριο προβάλλεται η παραδοσιακή γαστρονομία, η παράδοση, οι τέχνες, ο πολιτισμός, όχι μόνο του νησιού αλλά και όλης της Ελλάδας.

Αυτό όμως που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη σειρά, είναι η απόκτηση των δικαιωμάτων για την προβολή της σε μια από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές πλατφόρμες παγκοσμίως, το γνωστό σε όλους NetFlix που αριθμεί τον εντυπωσιακό αριθμό των 223 εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο, ένα γεγονός που προσθέτει μια άλλη προοπτική και μια δυναμική οσον αφορά την προβολή και τον τουρισμό της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το «Maestro» αποκτά ένα άλλο παγκόσμιο κοινό που πέρα από το σενάριο και την πλοκή, θα παρακολουθήσει και θα παρατηρήσει τη σειρά και τουριστικά, δηλαδή θα αναζητήσει πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα, θα αναζητήσει εικόνες, κριτικές και πιθανότατα το οδηγήσει να επιλέξει τους Παξούς για τον επόμενο προορισμό του.

«Στη Ρώμη με αγάπη» ήταν ο τίτλος της ταινίας του Woody Allen το 2012, όπου πέρα από το σενάριο και τη πλοκή όπου ο σκηνοθέτης υπερτονίζει με χιούμορ την ιδιοσυγκρασία των Ιταλών, η ταινία επικεντρώνεται εμφανώς στα πιο τουριστικά μέρη, στα μνημεία και στα αξιοθέατα της «αιώνιας πόλης»

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ταινία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από παράγοντες του τουρισμού της Ιταλικής πρωτεύουσας- κάτι που όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο δημιουργός τον χαροποίησε και τον διευκόλυνε ιδιαίτερα- αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι ο κινηματογράφος στις μέρες μας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της τουριστικής προβολής και προώθησης ενός προορισμού.

Η δύναμη του κινηματογράφου ως μέσο και η ισχυρή επίδραση του στο κοινό είναι σε όλους γνώστη. Από τον κινηματογράφο των αρχών του προηγούμενου αιώνα όπου ταινίες δημιουργήθηκαν για προπαγανδιστικούς κυρίως σκοπούς έως τις μέρες μας ο κινηματογράφος και η τηλεόραση δημιουργεί ινδάλματα, προωθεί καταναλωτικά πρότυπα, τελευταία και τουριστικούς προορισμούς, αφού σύμφωνα με έρευνες ασκεί σημαντική επιρροή και στις τουριστικές επιλογές των ατόμων.

Κινηματογραφικός τουρισμός ορίζεται το φαινόμενο της μετακίνησης ατόμων με σκοπό να επισκεφθούν μέρη ή ατραξιόν στα οποία γυρίστηκαν κινηματογραφικές ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Ο τουρίστας που επιλέγει αυτή τη μορφή τουρισμού παρακινείται από την προβολή ταινιών στο σινεμά, τη τηλεόραση και τις ταινίες μέσω συνδρομητικών καναλιών.

Τα παραδείγματα πολλά σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Η ταινία «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» επηρέασε σε τέτοιο μεγάλο βαθμό τον τουρισμό της Ν. Ζηλανδίας, όπου η επισκεψιμότητα στα μέρη όπου γυρίστηκε η ταινία είχε αύξηση 500%  και πλέον οι τοποθεσίες και τα σκηνικά  έχουν καθιερωθεί σε ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της χώρας.  Η παραλία στην Ταϊλάνδη από την ομώνυμη ταινία του Danny Boyle και πρωταγωνιστή τον Leonardo Di Caprio, δέχθηκε μετά την προβολή της ένα τεράστιο κύμα τουριστών, τα σκαλιά του Joker στην οδό West 167th στη Νέα Υόρκη (Joker stairs) προσελκύουν τουρίστες για να φωτογραφηθούν χορεύοντας όπως ο ήρωας, το «Rocky steps», τα σκαλιά στο μουσείο μοντέρνας τέχνης στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων πολιτειών αποτελούν ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης εξαιτίας της ταινίας «Rocky». Από πλευράς αναγνωρισιμότητας του προορισμού, το γνωστό έργο «Borat» αύξησε τις αναζητήσεις στο διαδύκτιο για το Καζακστάν κατά 300%.

Στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά την προβολή του, «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» έφερε στην Κεφαλονιά το 2002 περισσότερους από 227.000 επιβάτες με 2.388 πτήσεις, αύξηση 50%. Η Αμοργός με το «Απέραντο γαλάζιο» αποτέλεσε αγαπημένο προορισμό των Γάλλων ενώ η δυναμική της ταινίας «Μama mia» αποδείχτηκε με την έκρηξη των γάμων τα τελευταία χρόνια σε Σκόπελο, Σκιάθο και Σαντορίνη.

Τα οικονομικά οφέλη από τα γυρίσματα μίας ταινίας η μίας σειράς σε μία περιοχή, τόσο βραχυπρόθεσμα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων όσο και μακροπρόθεσμα είναι μεγάλα και σημαντικά. Οι τοπικές κοινωνίες αποκομίζουν οικονομικά οφέλη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων όπου μπορεί να διαρκέσουν από μέρες μέχρι και μήνες, με την παραγωγή να ξοδεύει τόσο για τη διαμονή και τη διατροφή των ανθρώπων της όσο και για την ενοικίαση χώρων και άλλων μέσων που απαιτούνται για το γύρισμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η τεράστια προβολή ενός προορισμού μέσω μίας κινηματογραφικής ταινίας ή σειράς αγγίζει αποδεδειγμένα σε μεγέθη την οποιαδήποτε οργανωμένη τουριστική διαφημιστική εκστρατεία.

Αναμένουμε να δούμε λοιπόν-πέρα από την δεδομένη επιτυχία της σειράς- την επιρροή και τον αντίκτυπο που θα έχει το «Maestro» στον τουρισμό των Παξών και της ευρύτερης περιοχής και ευχόμαστε το πανέμορφο νησί του Ιονίου να αποτελέσει τον επόμενο τουριστικό προορισμό για πλήθος θεατών από όλο τον κόσμο.

Το άρθρο To Maestro, οι Παξοί και ο κινηματογραφικός τουρισμός εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/column/arthro/to-maestro-oi-paxoi-kai-o-kinimatografikos-toyrismos/

Οκτώβριος 2022: Αύξηση των τουριστικών εσόδων και της μέσης δαπάνης – Στοιχεία ΤτΕ

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα τουριστικά έσοδα για το α’ 10μηνο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο τα έσοδα αυξήθηκαν +70,4% συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021, αγγίζοντας 17,1 δισ. ευρώ, ποσό που είναι μειωμένο κατά -2,6% σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο μεμονωμένα για τον μήνα του Οκτωβρίου 2022 τα έσοδα ήταν υψηλότερα από το 2019 κατά +3,3% και κατά +16,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, φθάνοντας τα 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, συγκριτικά με το 2019, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε +5,9%, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε -0,6%.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με το α΄10μηνο του 2019, φέτος η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 10,1%, γεγονός που μπορεί να προκύπτει από την αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας και καταναλωτικών αγαθών.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1.308,2 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2022 και 15.436,4 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022.

Κατά το τελευταίο προ της πανδημίας έτος 2019, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1.202,9 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και 15.297,5 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019.

Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 16,7% τον Οκτώβριο του 2022 και κατά 70,4% την περίοδο Ιανουαρίου‑Οκτωβρίου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.

Έναντι των αντίστοιχων περιόδων του 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Οκτώβριο του 2022, ενώ μειώθηκαν κατά 2,6% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 28,6% τον Οκτώβριο του 2022 και κατά 92,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.

Έναντι των αντίστοιχων περιόδων του 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο του 2022 και κατά 11,0% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022.

Το άρθρο Οκτώβριος 2022: Αύξηση των τουριστικών εσόδων και της μέσης δαπάνης – Στοιχεία ΤτΕ εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/eidiseis/oktovrios-2022-ayxisi-ton-toyristikon-esodon-kai-tis-mesis-dapanis-stoicheia-tte/

Αυτοδιαχείριση: Ξεκίνησαν οι αποστολές πληρωμών των Ελλήνων δημιουργών – Δικαιώματα ύψους 8 εκατ. ευρώ

Μετά από ένα χρόνιο πρόβλημα στα έσοδα των μουσικών fees, για τα τραγούδια που ακούγονται σε εστίαση και τουρισμό, η Αυτοδιαχείρίση/Automedia με πλήρη διαφάνεια ανακοίνωσε πως την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι αποστολές εκκαθαρίσεων για τις πληρωμές των Ελλήνων δημιουργών και λοιπών δικαιούχων, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διανομής δικαιωμάτων.

Ο κορυφαίος ελληνικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων, επιτελώντας με αξιοπιστία, διαφάνεια και αφοσίωση τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει στον κλάδο της συλλογικής διαχείρισης, μοιράζει στα μέλη του -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς εκδότες- καθώς και στους συμβεβλημένους Οργανισμούς εξωτερικού, δικαιώματα ύψους 8.000.000 ευρώ μικτά, αυξημένα κατά  88,9% από την προηγούμενη διανομή Ιουλίου 2022.

Η διανομή θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις -Δεκέμβριο και Ιανουάριο- και θα ακολουθήσει μία τρίτη, συμπληρωματική διανομή το α’ τρίμηνο του 2023, με κύριο γνώρισμα τη μείωση της μεσοσταθμικής παρακράτησης για τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού, από 25% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη διανομή, στο 20%.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη μεγάλη πρόοδο και τη σταθερή ανάπτυξη του οργανισμού τα τελευταία χρόνια και παράλληλα επιβραβεύει τις συντονισμένες προσπάθειες, τις στρατηγικές συνεργασίες και τις στοχευμένες επαφές και επικοινωνίες από πλευράς της διοίκησης, της διεύθυνσης και του προσωπικού του.

Το άρθρο Αυτοδιαχείριση: Ξεκίνησαν οι αποστολές πληρωμών των Ελλήνων δημιουργών – Δικαιώματα ύψους 8 εκατ. ευρώ εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/eidiseis/aytodiacheirisi-xekinisan-oi-apostoles-pliromon-ton-ellinon-dimioyrgon-dikaiomata-ypsoys-8-ekat-eyro/

Η AEGEAN δημιουργεί το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα

Σε μια νέα επένδυση προχωρά η AEGEAΝ, για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων, καθώς και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, η επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ δημιουργεί νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην AEGEAN, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο αερομεταφορών της χώρας.

Με το μέγεθος της επένδυσης και τη χωρητικότητα που δημιουργείται, η εξυπηρέτηση των αναγκών υποστήριξης τρίτων εταιρειών αποτελεί πλέον κύριο επιχειρηματικό στόχο. Στην ωρίμανσή της (5-7 χρόνια) η επένδυση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων,  ενώ παράλληλα, σημαντικά εκτιμώνται ότι θα είναι και τα δημοσιονομικά οφέλη, καθώς αναμένονται φορολογικά έσοδα και εισφορές άνω των 400-450 εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια της παραχώρησης.

Ειδικότερα η επένδυση περιλαμβάνει το τίμημα για την παραχώρηση από τον ΔΑΑ έως το 2046 κτηριακών εγκαταστάσεων, την επισκευή, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμισή τους και φυσικά την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού για την επί δεκαετίας και πλέον αδρανή Τεχνική Βάση της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Με την επένδυση αυτή, αλλά κυρίως με την αξιοποίηση και εξέλιξη του δυναμικού και της τεχνογνωσίας των ανθρώπων της AEGEAN, δημιουργείται ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά, που θα τεθεί στην υπηρεσία του ευρύτερου κλάδου. Συμπληρώνοντας έτσι, με τη ενεργοποίηση δυναμικού χώρων 85,000 μ2,  ένα σημαντικό κενό στην υποδομή της χώρας μας στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης τρίτων μέσα από δύο κυρίες παράλληλες δραστηριότητες:

  • Τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων
  • Την ανάπτυξη Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων, με επένδυση σε συνολικά 6 προσομοιωτές πτήσης τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing, καθώς και εγκαταστάσεων για τη διενέργεια ειδικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας

Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.

Ταυτόχρονα, η επένδυση προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, μέσω της επένδυσης για την εγκατάσταση στο κέλυφος των κτηρίων 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ, 3 MW ισχύος, με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες τους και να δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της Ευρώπης.

Ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της AEGEAN, δήλωσε σχετικά: «Δημιουργούμε έναν κόμβο, ένα οικοσύστημα παραγωγής υπηρεσιών υποστήριξης βαριάς συντήρησης και εκπαίδευσης, που δίνει νέα δεδομένα στην τοπική προστιθέμενη αξία και στην εξωστρέφεια του κλάδου μας, συμπληρώνοντας ένα σημαντικό κενό στην υποδομή της  χώρας. Η επένδυση αυτή φέρνει στην Ελλάδα ένα εύρος υπηρεσιών υποστήριξης της AEGEAN που εκτελούνται μέχρι σήμερα στο εξωτερικό, αλλά και δημιουργεί, στην ωρίμανση της, σημαντικό δυναμικό υποστήριξης πτητικών μέσων και εκπαίδευσης πληρωμάτων τρίτων, βάζοντας την Ελλάδα και τον ΔΑΑ στον χάρτη των διεθνών υπηρεσιών υποστήριξης αερομεταφοράς.  Παράλληλα, δημιουργεί ευκαιρίες για αναβάθμιση και εξέλιξη των ανθρώπων μας, αλλά και πολλές  νέες θέσεις εργασίας, σε έναν κλάδο με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική».

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, πρόσθεσε: «Με τη νέα επένδυση της εταιρείας μας, ενισχύουμε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητες της AEGEAN και διευρύνουμε τις αναπτυξιακές μας επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων μας. Παράλληλα, ερχόμαστε να δώσουμε λύση σε χρόνια ζητήματα του κλάδου των αερομεταφορών στη χώρα, υποστηρίζοντας τη δυναμική του κλάδου και διαμορφώνοντας το πλαίσιο ανάπτυξης σε μια νέα διεθνή αγορά με ισχυρές προοπτικές. Σε μια υποδομή που δημιούργει νέα επίπεδα τοπικής προστιθέμενης αξίας και δυναμικής εξωστρέφειας στον τομέα υπηρεσιών υποστήριξης αερομεταφοράς της χώρας. Μέσα από μια επένδυση με έντονα περιβαλλοντικό χαρακτήρα, πλήρως εναρμονισμένη με το ευρύτερο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας μας, αλλά και ισχυρό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και εθνικό αντίκτυπο. Στον πυρήνα όμως αυτής της επένδυσης βρίσκεται και πάλι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Στόχος μας είναι οι πιλότοι και μηχανικοί του μέλλοντος για τη χώρα να αποφοιτούν από την AEGEAN. Να γίνουμε ουσιαστικά ένα εκκολαπτήριο στελεχών  για την AEGEAN και τη χώρα».

Το άρθρο Η AEGEAN δημιουργεί το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/aerometafores/aeroporikes-etairies/i-aegean-dimioyrgei-to-proto-sygchrono-oikosystima-ypiresion-ypostirixis-gia-tin-aerometafora-stin-ellada/

Χώρος δασικής αναψυχής, περιπατητικοί και ποδηλατικοί διάδρομοι δημιουργούνται στο Μάτι

Αυτοψία των εργασιών που πραγματοποιούνται στην έκταση των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων στο Μάτι για τη δημιουργία χώρου δασικής αναψυχής, πραγματοποίησαν χθες το πρωί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς.

Πρόκειται για μια έκταση 130 περίπου στρεμμάτων, όπου μαζί με τη επανίδρυση του δασικού οικοσυστήματος που καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φονική πυρκαγιά του 2018, θα κατασκευαστούν περιπατητικοί και ποδηλατικοί διάδρομοι, ανοιχτό θέατρο υπαίθριων εκδηλώσεων και μικρά γήπεδα αθλοπαιδιών, απολύτως συνυφασμένα με το φυσικό περιβάλλον. Στο χώρο θα ενταχθούν αρμονικά και τα αρχαιολογικά ευρήματα προσδίδοντας προστιθέμενη πολιτιστική αξία στην περιοχή.

Οι υπηρεσίες των δύο Υπουργείων, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, συνεργάζονται συντονισμένα, ώστε να επιταχυνθούν όλες οι απαιτούμενες εργασίες, ειδικά μετά την αποκάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων εντός της έκτασης. Η υλοποίηση όλου του έργου, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, γίνεται κατόπιν δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η κα Μενδώνη δήλωσε: «Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος εργαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να αποδώσουμε στους κατοίκους της περιοχής, έναν χώρο πρασίνου και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, παράλληλα με την αρμονική τους συνύπαρξη με τον χώρο δασικής αναψυχής, αναμένεται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για το Μάτι, που αξίζει όλη μας την προσοχή».

Ο κ. Αμυράς ανέφερε: «Στο Μάτι είναι στραμμένη όλη μας η προσοχή. Εδώ στην έκταση των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων οι δασικές υπηρεσίες θα φυτεύσουν πάνω από 10.000 δέντρα και φυτά. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αναπλάσουμε την περιοχή, πρωτίστως με σεβασμό στους κατοίκους».

Η έκταση, στο σύνολό της βρίσκεται εντός του κηρυγμένου, αναοριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Μαραθώνα και εμπίπτει εντός των ορίων του αρχαίου Δήμου Προβαλίνθου. Τα ευρήματα των ανασκαφών και η αρχαία γραπτή παράδοση υποδεικνύουν ότι ο νοτιότερος δήμος της Τετραπόλεως του Μαραθώνα ήταν η Προβάλινθος. Πιθανότατα, εκτεινόταν στην περιοχή της Νέας Μάκρης από τα υψώματα του Νέου Βουτζά δυτικά έως την περιοχή του Αγίου Ανδρέα προς νότο και το Μικρό Έλος (Μπρεξίζα) προς βορρά. Κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο κατασκευής του πάρκου αναψυχής ήρθε στο φως τμήμα αγροικίας των Ρωμαϊκών πιθανώς χρόνων και διάσπαρτα κατάλοιπα σε τμήμα της έκτασης του έργου, τα οποία διερευνώνται ανασκαφικά.

Την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευσαν η προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Έλενα Κουντούρη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής κα Ελένη Ανδρίκου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνόδευσαν ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Βαγγέλης Γκουντούφας, ο επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής, κ. Αθανάσιος Ρέππας και στελέχη των δασικών υπηρεσιών.

Το άρθρο Χώρος δασικής αναψυχής, περιπατητικοί και ποδηλατικοί διάδρομοι δημιουργούνται στο Μάτι εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/enallaktikos-toyrismos/choros-dasikis-anapsychis-peripatitikoi-kai-podilatikoi-diadromoi-dimioyrgoyntai-sto-mati/

Αύξηση 30,7% του τζίρου στα καταλύματα και 19,7% στην εστίαση τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιάζει τη χαρτογράφηση της εξέλιξης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης. Οι κλάδοι αυτοί τίθενται διαχρονικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της βαρύτητας που έχουν στη διαμόρφωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αλλά και της εκτεταμένης διασποράς τους, με σημαντική παρουσία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και σημαντική συμβολή στις αντίστοιχες τοπικές οικονομίες της Ελλάδας συχνά συσχετιζόμενη με το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί μέρος της σειράς των δελτίων Τύπου που δημοσιεύονται από την ΕΛΣΤΑΤ από τον Απρίλιο 2020, με ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών από Διοικητικές Πηγές, Οκτωβρίου 2022. Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει στοιχεία σε μηνιαίο επίπεδο και σε ανάλυση Περιφερειακής Ενότητας της Ελλάδας, για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων που ταξινομούνται στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης (κλάδοι 55 και 56 της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2) για την περίοδο 2019-2022.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται, μπορούν να αναδείξουν, σε αναλυτικό τοπικό επίπεδο, την τρέχουσα εξέλιξη των επιδόσεων, σε όρους κύκλου εργασιών, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε βασικούς κλάδους του τομέα του τουρισμού και με αυτόν τον τρόπο να παράσχουν άμεσα χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Ειδικότερα:

  • Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2022 ανήλθε σε 637.614.417 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 487.914.972 ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2022 ανήλθε σε 184.507.183 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 154.083.579 ευρώ.
  • Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2022 ανήλθε σε 822.121.600 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 641.998.550 ευρώ. Για τις Περιφερειακές Ενότητες με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2021 μεγαλύτερη από 1,0%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Οκτώβριο 2022 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2021 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου (55,8%) και η μικρότερη αύξηση (0,1%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ενώ μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (8,7%).

Σε σχετικό tweet του ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας ανέφερε: «Εστίαση και καταλύματα είναι δύο από τους πολλούς κλάδους της οικονομίας που ενισχύονται από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Οκτώβριο οι τζίροι σε καταλύματα και εστίαση αυξήθηκαν κατά 34,13% και κατά 18,01% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019».

Το άρθρο Αύξηση 30,7% του τζίρου στα καταλύματα και 19,7% στην εστίαση τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/toyristikes-taseis/ereynes-meletes/ayxisi-30-7-toy-tziroy-sta-katalymata-kai-19-7-stin-estiasi-ton-oktovrio-se-schesi-me-perysi/

Η Air Serbia ανακοινώνει νέες απευθείας πτήσεις προς τα ελληνικά νησιά

Με ελπιδοφόρο βλέμμα προς το μέλλον η Air Serbia ανακοίνωσε νέες απευθείας πτήσεις από το Βελιγράδι για τη Ρόδο, την Κέρκυρα και τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης, το Ηράκλειο και τα Χανιά, για την καλοκαιρινή σεζόν.

Οι πτήσεις θα εκτελούνται με αεροσκάφη Airbus A320. Τα εισιτήρια των οποίων βρίσκονται ήδη προς πώληση, με αρχική τιμή από 99 ευρώ για πτήσεις απλής μετάβασης, στην οικονομική θέση. Με την προσθήκη των τεσσάρων νέων ελληνικών πόλεων στο δίκτυο των απευθείας πτήσεων της, η Air Serbia επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά τους έξι προορισμούς (μαζί με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη).

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιό δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και η ζήτηση για πτήσεις προς τα ελληνικά νησιά είναι εξαιρετικά υψηλή κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των επιβατών, αποφασίσαμε να μετατρέψουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς πτήσεις τσάρτερ, σε προγραμματισμένες πτήσεις. Με τις απευθείας πτήσεις μας, οι αγαπημένοι προορισμοί διακοπών στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα είναι πλέον ακόμη πιο κοντά στη Σερβία, ενώ οι εξαιρετικές συνδέσεις μέσω Βελιγραδίου, θα προσφέρουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στους επιβάτες να ταξιδέψουν στις πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης, μέσω του δικτύου μας», δήλωσε ο Bojan Aranđelović, διευθυντής Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Δικτύων, της Air Serbia.

Οι πτήσεις για το Ηράκλειο ξεκινάνε στις 28 Απριλίου, τέσσερις φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή, ενώ για τα Χανιά, στις 4 Ιουνίου, τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Κυριακή.

Από τις 5 Ιουνίου, η Air Serbia θα πετάει στη Ρόδο, τέσσερις φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο, ενώ από τις 9 Ιουνίου, ξεκινάνε οι πτήσεις για την Κέρκυρα, δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

Και οι τέσσερις νέοι προορισμοί, προσφέρουν καλή σύνδεση, μέσω Βελιγραδίου, με Άμστερνταμ, Βερολίνο, Μπολόνια, Ζυρίχη, Ντίσελντορφ, Κοπεγχάγη, Αμβούργο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Πράγα, Ρώμη, Βενετία, Λιουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ, Ποντγκόριτσα και πολλές άλλες πόλεις στο ευρύ δίκτυο των προορισμών που προσφέρει η Air Serbia.

Το άρθρο Η Air Serbia ανακοινώνει νέες απευθείας πτήσεις προς τα ελληνικά νησιά εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/aerometafores/aeroporikes-etairies/i-air-serbia-anakoinonei-nees-apeytheias-ptiseis-pros-ta-ellinika-nisia/

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου