Translate

H HORECA 2023 φιλοξενεί την ημερίδα της ΕΕΝΕ για το ελληνικό οικοσύστημα φιλοξενίας

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) αποτελεί ένα δυναμικό φορέα έκφρασης της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, που στόχο έχει, με συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, να συμβάλλει στην προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας της Ελλάδας και στην ενίσχυση του διεθνούς αποτυπώματος της χώρας και των επιχειρήσεων. Η ΕΕΝΕ με τον πολυσυλλεκτικό της χαρακτήρα εκπροσωπεί τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ο κλάδος της φιλοξενίας, αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα της χώρας. Αυτό το οικοσύστημα που συνεργάζεται και αλληλοσυμπληρώνεται για να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους επισκέπτες αλλά και να αποτελεί σταθερά βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας συμβάλλοντας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% στο ΑΕΠ θα μελετήσουν και θα αναδείξουν μέσα από το φόρουμ με τίτλο «Το Ελληνικό Οικοσύστημα Φιλοξενίας», που διοργανώνεται στα πλαίσια της έκθεσης HORECA στις 12 Φεβρουαρίου 2023.

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους μιλάνε για την οικονομία της Φιλοξενίας και πως αυτή αποτελεί απάντηση στην εθνική πρόκληση, μπροστά από την οποία βρισκόμαστε. Η πιο ενεργή κοινότητα, αυτή των startup, δίνει τον παλμό των εξελίξεων και μέσα από την παρουσίαση των επιτυχημένων παραδειγμάτων τους αγγίζουμε το πολύ επίκαιρο ζήτημα της ανάγκης περάσματος από την εποχή του ψηφιακού αναλφαβητισμού στο τώρα και στην ψηφιοποίηση. Η ελληνική γαστρονομία, αποτελεί διαχρονικά τον καλύτερο και πιο δυνατό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ελληνικό κρασί, μπύρα αλλά και επιτυχημένα επιχειρηματικά αλλά και μη project μοιράζονται την εμπειρία τους.

Το άρθρο H HORECA 2023 φιλοξενεί την ημερίδα της ΕΕΝΕ για το ελληνικό οικοσύστημα φιλοξενίας εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/ektheseis/h-horeca-2023-filoxenei-tin-imerida-tis-eene-gia-to-elliniko-oikosystima-filoxenias/

Συναγερμός στο Ελ. Βενιζέλος – Νέο email για βόμβα

Νέος συναγερμός σήμανε το πρωί της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έπειτα από νέο e-mail για τοποθέτηση βόμβας στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με την imerisia.gr, στο email ο αποστολέας γράφει ότι είναι φίλος του Ρώσου φαρσέρ που έστειλε τα email για τοποθέτηση βόμβας στο αεροδρόμιο, στο Αρχηγείο αστυνομίας, στην Παμμακάριστο, Ευαγγελισμό, Τζάνειο, ΓΚΑ, Παίδων Αγία Σοφία και Ερρίκο Ντυνάν. Επίσης, mail φαίνεται να εστάλη και στην εκκλησία.

«Αν δεν αφήσετε ελεύθερο τον φίλο μου θα σας ανατινάξω όλους εσάς τους ορθόδοξους χριστιανούς», γράφει στο email.

Το άρθρο Συναγερμός στο Ελ. Βενιζέλος – Νέο email για βόμβα εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/aerometafores/aerodromia/synagermos-sto-el-venizelos-neo-email-gia-vomva/

Έλληνες “εις διπλούν” στο τιμόνι του Celebrity Ascent της Celebrity Cruises

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμάνια, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand Cayman, το Labadee, το Puerto Plata, το St. Kitts, το St. Thomas και η Tortola.

Οι Έλληνες αδερφοί Δημήτριος και Τάσος Καφετζής ονομάστηκαν συγκυβερνήτες του Celebrity Ascent, του τέταρτου πλοίου της εταιρείας στη σειρά “Edge”.

«Ο πλοίαρχος Δημήτριος και ο πλοίαρχος Τάσος είναι τα αδέρφια-αστέρια μας, μια ναυτιλιακή ονειρική ομάδα», είπε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Celebrity Cruises Lisa Lutoff-Perlo, η οποία και πρόσθεσε: «Αυτό το πλοίο αντιπροσωπεύει ένα μνημειώδες ορόσημο για τo brand μας, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα τη σχεδιαστική μας καινοτομία και δημιουργώντας μια εντελώς νέα κατηγορία θερέτρων χαλαρής πολυτέλειας στη θάλασσα. Είμαι περήφανη που την αφήνω στα χέρια των έμπειρων αυτών ναυτικών».

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα», είπε ο πλοίαρχος κ. Δημήτριος Κατετζής. «Είμαι περήφανος που μετά από μια καριέρα 30 και πλέον ετών, δουλεύοντας αποκλειστικά με την Celebrity Cruises, μπορώ να παίξω ένα ρόλο στην ιστορία τους, ως καπετάνιος το τέταρτο –αλλά μοναδικό στο είδος του– πλοίο της σειράς Edge».

«Η απόκτηση αυτής της διάκρισης με τον αδερφό μου και ως μέλος της οικογένειας της Celebrity Cruises είναι απίστευτη τιμή για μένα, αλλά και συναισθηματική», δήλωσε ο πλοίαρχος κ. Τάσος Καφετζής. «Είμαι τόσο περήφανος για την οικογένειά μου και περήφανος για τον αδερφό μου. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε όλους στο Celebrity Ascent αυτόν τον χειμώνα».

Οι πλοίαρχοι θα εναλλάσσουν τον χρόνο τους επί του πλοίου κάθε τρεις μήνες.

Το άρθρο Έλληνες “εις διπλούν” στο τιμόνι του Celebrity Ascent της Celebrity Cruises εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/thalassies-metafores/kroyazieres/ellines-quot-eis-diployn-quot-sto-timoni-toy-celebrity-ascent-tis-celebrity-cruises/

Ολ. Αναστασοπούλου: Οι πρακτικές βιωσιμότητας αποτελούν προτεραιότητά μας

«Η ενσωμάτωση των αρχών και των πρακτικών της βιωσιμότητας σε συνδυασμό με φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές που θα καταλήξουν στην προστασία των εύθραυστων οικοσυστημάτων μας, είναι ζήτημα δημιουργίας ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας και ως εκ τούτου αποτελεί βασική προτεραιότητά μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου μιλώντας στο 2ο FORUM του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) με τίτλο “Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Επόμενη Ημέρα’’.

Μαζί της, στο πάνελ «Οι Σύγχρονες Προκλήσεις της Κλιµατικής Αλλαγής. To Μεγάλο Στοίχημα της Συντήρησης και Αποκατάστασης των ∆ασών» βρέθηκαν οι:

  • Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης,
  • Γιώργος Θωµάκος, δήμαρχος Κηφισιάς,
  • ∆ρ. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις,
  • Νίκος Γεωργιάδης, διδάκτορας ∆ασολογίας, υπεύθυνος ∆ασικών Προγραµµάτων WWF Ελλάς,
  • Πόπη Κονδιάρη, μέλος της UNAI Hub SDG7,
  • Γιάννης Καλαφατέλης, δήμαρχος ∆ιονύσου,
  • Ανδρέας Ευθυµίου, δήμαρχος Μοσχάτου–Ταύρου,
  • Σπύρος Κίνιας, επικεφαλής Εθελοντικής ∆ασοπροστασίας Νοτίου Υµηττού (Ε∆ΝΥ),

Ειδικότερα, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου επισήμανε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, εξαιρετικά σημαντικό, πολύ καλά μελετημένο και εν εξελίξει που απασχολεί έντονα την επικαιρότητα και τη Πολιτεία. Λεπτομερή μοντέλα προβλέπουν την εξέλιξή του στις επόμενες δεκαετίες με τρόπο μάλιστα αρκετά σαφή. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές. Δεν περιορίζονται, δηλαδή, μόνο στην αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, ή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι συνέπειές του αγγίζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας: από τις τουριστικές υποδομές και την αγροτική παραγωγή μιας χώρας, μέχρι και τις καρδιακές παθήσεις».

Επιπροσθέτως, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «ο τουρισμός είναι ευάλωτος στις αλλαγές που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση και ταυτόχρονα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους παράγοντες που την επιτείνουν, καθώς το σύνολο της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τις τουριστικές επιχειρήσεις βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. Οι μεταφορές αποτελούν τον κλάδο που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών του άνθρακα στον τουρισμό, οι αεροπορικές μεταφορές ειδικότερα για το 40% των εκπομπών, οι οδικές για το 32%, ενώ η διαμονή για το 21%. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αερομεταφορές ευθύνονται για το 13% του συνόλου των εκπομπών που προέρχονται από τη μεταφορά και για τον λόγο αυτόν αποτελούν τον βασικό παράγοντα, που δυσχεραίνει τη μετάβαση του τουρισμού στην πράσινη οικονομία».

Στη συνέχεια, η κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου ανάφερε λεπτομερώς την αλυσίδα των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό, και τόνισε πως κάθε περιοχή εκτίθεται σε διαφορετικό βαθμό από αυτήν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «μια επιφανειακή ανάγνωση των δεδομένων που μας παρουσιάζουν οι κλιματικοί δείκτες θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει και μια θετική επίπτωση στον τουρισμό της Ελλάδας: η τουριστική περίοδος μπορεί να επιμηκυνθεί. Το καλοκαίρι μπορεί να κρατά από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο -και αυτό είναι κάτι που θα έρθει σχετικά σύντομα».

Τέλος, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης τόνισε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο προτείνεται οι ίδιοι οι εταίροι του τουρισμού να μετρήσουν τις επιπτώσεις και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεθούν συγκεκριμένοι και υλοποιήσιμοι στόχοι αναφορικά με την από-ανθρακοποίηση όλων των υπο-κλάδων του τουριστικού οικοσυστήματος (αεροπορικές, θαλάσσιες και οδικές μεταφορές, καταλύματα κ.ά.), ενώ «στη χώρα μας η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέχει τους βασικούς στόχους και εργαλεία υλοποίησης με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας αναφορικά με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή».

Το άρθρο Ολ. Αναστασοπούλου: Οι πρακτικές βιωσιμότητας αποτελούν προτεραιότητά μας εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/toyristiki-politiki/ol-anastasopoyloy-oi-praktikes-viosimotitas-apoteloyn-proteraiotita-mas/

Δ. Σερίφης – Nelios: Οι νέες τάσεις του digital marketing – To «πρόβλημα» των ξενοδοχείων

Ενώ το content παραμένει ο βασιλιάς του digital marketing, οι υπηρεσίες που προσφέρονται σε κάθε επιχείρηση ποικίλουν κατά πολύ. Το βέβαιο είναι ότι στην μετα-covid εποχή το διαδίκτυο έχει μετατραπεί στην νούμερο 1 search engine για τους επίδοξους τουρίστες.

Ωστόσο, εν έτει 2023 ακόμα πολλές επιχειρήσεις του τουρισμού -κυρίως οι μικρότερες-παραμένουν «τεχνολογικά πίσω». Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του digital marketing agency, Nelios, το 30% των ξενοδοχειακών websites, σε όλη την επικράτεια, δεν διαθέτουν «Booking Engine», με αποτέλεσμα να «χάνουν» κρατήσεις.

Ο στόχος λοιπόν των agencies είναι να αυξήσουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, να ανοίξουν τον δρόμο προς νέες μεγαλύτερες αγορές.

Ο Δημήτρης Σερίφης, CEO & Co-Founder της Nelios δίνει συνέντευξη στο TravelDailyNews Greece & Cyprus και μιλάει για την συνεισφορά των digital marketing agencies στην πληρότητα και την εξωστρέφεια των ξενοδοχείων. Παράλληλα τονίζει πως η επένδυση στη digital διαφήμιση, φέρνει σημαντική αύξηση εσόδων στο τέλος της τουριστικής σεζόν, σε κάθε επιχείρηση.

Το άρθρο Δ. Σερίφης – Nelios: Οι νέες τάσεις του digital marketing – To «πρόβλημα» των ξενοδοχείων εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/column/synenteyxi/m-serifis-nelios-oi-nees-taseis-toy-digital-marketing-to-provlima-ton-xenodocheion/

ΕΟΤ – FITUR 2023: Αυξημένο το ενδιαφέρον των ισπανόφωνων αγορών για την Ελλάδα

Υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον των ισπανόφωνων τουριστών να επισκεφθούν την Ελλάδα το 2023, καθώς με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία των προκρατήσεων από τις συγκεκριμένες αγορές κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται αύξηση των αφίξεων σε σχέση με το 2022.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη συμμετοχή του ΕΟΤ στην 43η Διεθνή Τουριστική Έκθεση FITUR 2023, που πραγματοποιήθηκε στην Μαδρίτη από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου.

Ο ΕΟΤ συμμετείχε με περίπτερο 240 τ.μ. και 33 συνεκθέτες, μεταξύ των οποίων τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και τον Δήμο Σκιάθου. Το ελληνικό περίπτερο, που βρισκόταν στον κεντρικό διάδρομο του χώρου αφιερωμένου αποκλειστικά τις ευρωπαϊκές χώρες, προσέλκυσε καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης χιλιάδες επισκέπτες, που αναζητούσαν πληροφορίες και χρηστικά στοιχεία ώστε να προγραμματίσουν το ταξίδι τους στη χώρα μας.

Το περίπτερο του ΕΟΤ επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ισπανία, Ηλίας Φωτόπουλος και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), Zurab Pololikashvili, ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, και την προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ισπανίας, Καλλιόπη Κουρούσια. Ακόμα, η κα Κουρούσια συνόδευσε τον δήμαρχο Σκιάθου στη συνάντησή του με την αεροπορική εταιρεία Vueling.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της έκθεσης η Υπηρεσία ΕΟΤ Ισπανίας πραγματοποίησε 180 συναντήσεις με Ισπανούς και Πορτογάλους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων από τη Νότια Αμερική εξετάζοντας προοπτικές ανάπτυξης σε στοχευμένα κοινά-στόχους.

Η προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ισπανίας συμμετείχε, επίσης, σε πάνελ για την καινοτομία, την τουριστική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων, εκπροσωπώντας το νησί της Τήλου. Στην παρέμβασή της η κα Κουρούσια αναφέρθηκε στη μοναδική πρωτοβουλία της Τήλου να καταστεί το «Πρώτο Πράσινο Νησί της Μεσογείου», γεγονός που εκτός της μεγάλης αναγνωρισιμότητας της έχει αποφέρει έως τώρα και τέσσερις ευρωπαϊκές διακρίσεις ενεργειακής μετάβασης και καινοτομίας.

Η FITUR σε αριθμούς

Στη φετινή FITUR, με τιμώμενη χώρα την Γουατεμάλα, συμμετείχαν συνολικά 131 χώρες, 755 εκθέτες και 8.360 επιχειρήσεις. Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες, που ήταν αφιερωμένες αποκλειστικά στους επαγγελματίες, παρατηρήθηκε αύξηση της παρουσίας τους κατά 68% σε σχέση με το 2022, ενώ τις δύο τελευταίες ημέρες που η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στο κοινό, ο αριθμός των επισκεπτών τριπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας στα 222.000 άτομα.

Περισσότεροι από 6.300 δημοσιογράφοι διαπιστεύθηκαν στην έκθεση (αυξημένοι κατά +58% σε σχέση με το 2022), από ΜΜΕ της Ισπανίας και άλλων 46 χωρών. Έχουν καταγραφεί +26% περισσότερες ειδήσεις από το 2022 και το κοινό στο οποίο απευθύνονται υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 43,8 εκατομμύρια.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Ισπανός βασιλιάς Φίλιππος, ενώ την επισκέφθηκαν ακόμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Sánchez, ο πρωθυπουργός της Γουατεμάλας, υπουργοί της ισπανικής κυβέρνησης και υψηλόβαθμα στελέχη τουριστικών οργανισμών από άλλες χώρες.

Το άρθρο ΕΟΤ – FITUR 2023: Αυξημένο το ενδιαφέρον των ισπανόφωνων αγορών για την Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/ektheseis/eot-fitur-2023-ayximeno-to-endiaferon-ton-ispanofonon-agoron-gia-tin-ellada/

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσαράς ανοίγει στο επόμενο τρίμηνο του 2023

Όλα τα θέματα πολιτισμού που αφορούν την Κρήτη και η πορεία των έργων του ΕΣΠΑ της τρέχουσας και της επόμενης προγραμματικής περιόδου εξετάστηκαν το απόγευμα της Τρίτης 24 Ιανουαρίου, σε σύσκεψη παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου.

Βασικοί εισηγητές της σύσκεψης ήταν οι διευθυντές των διαχειριστικών Αρχών της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Κασσωτάκη και κ. Γιάννης Μυλωνάς αντίστοιχα. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν ο υφυπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού κ. Κώστας Φασουλάκης, οι προϊστάμενοι και στελέχη των εφορειών Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου καθώς και της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων Κρήτης, όπως επίσης και οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων της κεντρικής υπηρεσίας.

Το πρωί η κα Μενδώνη με τον κ. Αρναουτάκη, και τους συνεργάτες τους επισκέφθηκαν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσαράς, όπου επιθεώρησαν τις εργασίες ολοκλήρωσης της έκθεσης της μόνιμης συλλογής. Η υπουργός, όπως και ο περιφερειάρχης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εργασιών στο νέο Μουσείο, το οποίο, όπως δήλωσαν θα είναι έτοιμο να παραδοθεί το επόμενο τρίμηνο.

Το άρθρο Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσαράς ανοίγει στο επόμενο τρίμηνο του 2023 εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/enallaktikos-toyrismos/to-neo-archaiologiko-moyseio-tis-messaras-anoigei-sto-epomeno-trimino-toy-2023/

«Παραλύει» η Κύπρος: Οι απεργιακές κινητοποιήσεις καθυστερούν τις πτήσεις της Cyprus Airways

Σήμερα, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου έχει «παραλύσει» η Κύπρος, μιας και πραγματοποιείται εθνική απεργία. Σε αυτό το πλαίσιο η Cyprus Airways θα αλλάξει τα δρομολόγια των ακόλουθων πτήσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι επιβάτες θα μπορέσουν να ταξιδέψουν και να φτάσουν στον προορισμό τους την προγραμματισμένη ημέρα του ταξιδιού τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αεροπορικής, οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αυτές τις πτήσεις, παρακαλούνται να βρίσκονται στο αεροδρόμιο τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την πτήση.

Οι αλλαγές αυτές γίνονται για να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αναταραχές για τους επιβάτες και για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι επιβάτες μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους την ίδια ημέρα.

Το άρθρο «Παραλύει» η Κύπρος: Οι απεργιακές κινητοποιήσεις καθυστερούν τις πτήσεις της Cyprus Airways εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/aerometafores/aeroporikes-etairies/paralyei-i-kypros-oi-apergiakes-kinitopoiiseis-kathysteroyn-tis-ptiseis-tis-cyprus-airways/

Ξεκινά η καταγραφή της βιοποικιλότητας σε 20 αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Ξεκινά εντός των προσεχών ημερών το έργο της καταγραφής της βιοποικιλότητας σε 20 από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2022 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), συνολικού προϋπολογισμού 285.500 ευρώ.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου στα γραφεία του ΟΦΥΠΕΚΑ, συζητήθηκαν οι άξονες και οι κατευθύνσεις για την υλοποίηση του έργου, προκειμένου οι 48 επιστήμονες από πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ένα ινστιτούτο και ένα ερευνητικό κέντρο, υπό τον επιστημονικό συντονισμό του ΕΚΠΑ, να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες πεδίου για την επιτόπια αναγνώριση και καταγραφή των ειδών της πανίδας και της χλωρίδας στους εξής αρχαιολογικούς χώρους: Ακρόπολη – Αρχαία Αγορά – Λόφοι, Επίδαυρος, Ολυμπία, Φίλιπποι, Μεσσήνη, Απτέρα Χανίων, Mon Repos στην Κέρκυρα, Δωδώνη, της Νικόπολη, Μετέωρα, Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών, Παλαιά Πόλη Ιωαννίνων και νησί της λίμνης, Ακροκόρινθος, Γραμβούσα-Μπάλος, Μυστράς, Δήλος, Σούνιο, Βραυρώνα, Δελφοί και Φαιστός.

Οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν λειτουργήσει ως θύλακες προστασίας και καταφύγια για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, διότι χάρη στη θεσμική θωράκισή τους, έχουν τεθεί περιορισμοί σε μια πληθώρα δραστηριοτήτων που ασκεί πιέσεις στη βιοποικιλότητα, όπως η εκτός σχεδίου δόμηση, το κυνήγι, η υπεράντληση υδάτων ή η ρύπανση του εδάφους από την γεωργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το στενοενδημικό φυτό Μικρομέρια της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana) απαντά αποκλειστικά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στους Δελφούς ή στην Επίδαυρο διαβιούν σπάνια είδη πουλιών και ερπετών.

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία θα διαρκέσει 18 μήνες, το ΥΠΠΟΑ θα προσδιορίσει το γεωγραφικό αντικείμενο μελέτης σε κάθε επιλεγμένο αρχαιολογικό χώρο και θα συνεισφέρει με τα διαθέσιμα στοιχεία βιοποικιλότητας, το ΥΠΕΝ θα εξασφαλίσει τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών για τις εργασίες πεδίου, το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει την επιστημονικό συντονισμό εξειδικευμένων επιστημόνων από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας -Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ενώ ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση του έργου. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα αξιοποιήσει τα δεδομένα που θα προκύψουν στην επιχειρησιακή του λειτουργία και στο σχεδιασμό των διαχειριστικών του δράσεων.

Το άρθρο Ξεκινά η καταγραφή της βιοποικιλότητας σε 20 αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/enallaktikos-toyrismos/xekina-i-katagrafi-tis-viopoikilotitas-se-20-archaiologikoys-choroys-tis-elladas/

Έρευνα – Αθήνα: Πως διαμορφώνονται οι τουριστικές τάσεις την τελευταία 4ετία

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ταξιδιώτες στο πλαίσιο της έρευνας και προετοιμασίας του ταξιδιού τους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η διαδικτυακή έρευνα / αναζήτηση για διαμονή.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία ψηφιακού τουρισμού και ταξιδιωτικού μάρκετινγκ Tourix δημοσίευσε μια πληθώρα στατιστικών στοιχείων με βάση το ενδιαφέρον ταξιδιωτικής ζήτησης για διαμονή στην Αθήνα από το 2019 έως το 2022.

Τάσεις Ταξιδιωτικής Ζήτησης μέσω διαδικτύου 2019 – 2022

Η αναζήτηση για έναν προορισμό αλλάζει κατά τη διάρκεια του έτους ανάλογα με το στάδιο του ταξιδιού στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης και φυσικά ανάλογα με τα high seasons της περιοχής. Σε σχέση με τα προηγούμενα έτη παρατηρήθηκε αύξηση του ενδιαφέροντος για διαμονή στην Αθήνα. Αυτό το γεγονός σίγουρα επηρεάστηκε από την εποχή σταδιακής ανάκαμψης της χώρας μετά από τους διάφορους περιορισμούς στα ταξίδια και της καραντίνας. Επίσης, είναι σημαντικό πως ολοένα και περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για εύρεση πληροφοριών, ενημερώσεων καθώς και την οργάνωση των ταξιδιών τους.

Αθήνα

Στη χρονολογική απεικόνιση των αναζητήσεων παγκοσμίως παρατηρείται πως το 2022 ξεπέρασε κατά πολύ τον όγκο του 2021 καθώς και του 2019. Όσον αφορά την Αθήνα παρατηρήθηκε μια γενική αύξηση των αναζητήσεων και ιδιαίτερα μετά το Μάρτιο του 2022. Ο Σεπτέμβριος φάνηκε πως ήταν ο μήνας με τον υψηλότερο όγκο αναζήτησης και γενικά τη περίοδος Μαΐου-Νοεμβρίου διατηρήθηκε ο όγκος αναζήτησης σε υψηλότερο επίπεδο.

Οι κορυφαίες χώρες συνολικά για το 2022

Οι κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στην Αθήνα για το 2022 ήταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούν με σημαντική διαφορά η Γαλλία, η Γερμανία και η Κύπρος. Σημαντικές είναι και οι αγορές-χώρες που συμπληρώνουν τη δωδεκάδα που είναι η Ιταλία, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία.

  1. ΗΠΑ
  2. Ηνωμένο Βασίλειο
  3. Γαλλία
  4. Γερμανία
  5. Κύπρος
  6. Ιταλία
  7. Ισραήλ
  8. Καναδάς
  9. Αυστραλία
  10. Ολλανδία

Για το 2022 παρατηρείται σημαντική αύξηση των αναζητήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος για όλες τις χώρες παρακολούθησης. Σε σχέση με το 2019, όλες οι χώρες παρουσιάζουν επίσης αύξηση σε μικρότερο όμως βαθμό. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή για το 2022 σε σχέση με το 2019 είχαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σε σχέση με το 2021 έντονη αύξηση των αναζητήσεων είχαν η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Κύπρος.

Το άρθρο Έρευνα – Αθήνα: Πως διαμορφώνονται οι τουριστικές τάσεις την τελευταία 4ετία εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/toyristikes-taseis/ereyna-athina-pos-diamorfonontai-oi-toyristikes-taseis-tin-teleytaia-4etia/

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023»

​Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος εκδηλώσεων και δράσεων το καλοκαίρι του 2022, ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επιστρέφει το 2023, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Ο θεματικός άξονας των εκδηλώσεων του 2023 είναι η αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου για την κλιματική κρίση. Η Εθνική Λυρική Σκηνή αναλαμβάνει τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ.

Το καλοκαίρι του 2022, η τρίτη διοργάνωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» προσέφερε ένα ευρύ φάσμα 138 εκδηλώσεων σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη σύνδεση και την όσμωση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία, αλλά και την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων. Η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» έδωσε τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στον θεματικό άξονα Επέτειος Μνήμης – 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, και παράλληλα προσέλκυσε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, σε όλη την επικράτεια, στηρίζοντας, παράλληλα, τις τοπικές κοινωνίες.

Το 2023, ο θεσμός εστιάζει στο μείζον πρόβλημα, για το παρόν και μέλλον του πλανήτη, την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές συνέπειές της, όχι μόνο στη ζωή όλων μας, αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο. Οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις του φαινομένου, η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο, οι δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, απαιτεί εγρήγορση. Στο πλαίσιο αυτό, η φετινή διοργάνωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» καλεί καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στον προβληματισμό αυτό, με αναγνώσεις που δεν περιορίζονται στην αναπαραγωγή δυστοπικών προβλέψεων, αλλά θέτουν ερωτήματα για μια σφαιρική θεώρηση του φαινομένου.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ήδη από το 2019, εργάζεται εντατικά, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά. Συνεργάζεται με ερευνητικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς, ενώ εκπονεί έργα και δράσεις προστασίας αρχαιολογικών χώρων και μνημείων εγγεγραμμένων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το πρόγραμμα του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023» θα συγκροτηθεί από τις προτάσεις, οι οποίες θα επιλεγούν από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης που απευθύνεται σε πολιτιστικούς φορείς, που λειτουργούν με τη μορφή Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ).

Οι προτάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 έως και την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023.

Κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς:

  • Μουσική (όλα τα είδη: κλασική, σύγχρονη, παραδοσιακή κτλ.)
  • Θέατρο (όλα τα είδη: πρόζα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κτλ.)
  • Χορό (όλα τα είδη: κλασικός, σύγχρονος κτλ.). Απαιτείται πρωτότυπη μουσική ή διασκευή/παράφραση ήδη υπάρχουσας μουσικής
  • Μουσικό Θέατρο (Απαιτείται πρωτότυπη μουσική)
  • Εικαστικές Τέχνες /performance (όλα τα είδη: ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία κτλ.)
  • Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους.

Στις προτάσεις των εικαστικών τεχνών, η έκθεση μπορεί να καλύπτει και ολόκληρη την περίοδο λειτουργίας του προγράμματος, ενώ́ η δεύτερη απαραίτητη τέχνη θα παρουσιάζεται μέχρι δύο φορές.

Η Αττική δε συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του θεσμού για το 2023. Ωστόσο, ΑΜΚΕ με έδρα την Αττική μπορούν να υποβάλλουν πρόταση. Για τη μεγαλύτερη ωφέλεια και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μετά από την επιλογή των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, προβλέπεται συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Δήμους, Περιφέρειες, ΔΗΠΕΘΕ, τοπικά Φεστιβάλ κ.ο.κ.), για την υλοποίηση των εκδηλώσεων. Το πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα καθοριστεί από το ΥΠΠΟΑ και την ΕΛΣ.

Οι ΑΜΚΕ συμπληρωματικά, μπορούν να αυτοχρηματοδοτήσουν την πρότασή τους ή να αναζητήσουν χορηγούς. Οι τεχνικές προδιαγραφές (σκηνικά, φώτα, ήχος, προβολές), οι υπηρεσίες μεταφοράς και διαμονής, καθώς και η επικοινωνία των παραγωγών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην κοστολόγηση της πρότασης.

Οι προτάσεις πρέπει να εμπίπτουν στις κάτωθι κατηγορίες κοστολόγησης. Να είναι επαρκώς αιτιολογημένες και να περιλαμβάνουν απαραιτήτως αναλυτικό προϋπολογισμό και ονομαστική αναφορά όλων των συντελεστών, για το σύνολο κάθε παραγωγής. Κάθε έργο θα πρέπει να έχει διάρκεια 50-70 λεπτά με την υποχρέωση παρουσίασης δύο παραστάσεων, σε χώρο που θα καθοριστεί από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.

15.000 € + ΦΠΑ για 40 παραγωγές
30.000 € + ΦΠΑ για 20 παραγωγές
60.000 € + ΦΠΑ για 10 παραγωγές
Σύνολο: 70 παραγωγές, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 € + ΦΠΑ

Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν σε πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη στον ως άνω θεματικό άξονα, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας.

Οι καλλιτεχνικές προτάσεις θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε κάποιους από τους ακόλουθους προβληματισμούς αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό:

  • Φιλοσοφικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις του φαινομένου της κλιματικής κρίσης,
  • Διερεύνηση προηγούμενων κλιματικών μεταβολών από το ιστορικό παρελθόν και της επίδρασής τους στον ανθρώπινο πολιτισμό, π.χ. μεσαιωνική θερμή περίοδος, μικρή εποχή των παγετώνων και επίδρασή της στο κίνημα του Ρομαντισμού κ.λπ.
  • Επιδράσεις της κλιματικής κρίσης στη χλωρίδα και την πανίδα, εξαφανίσεις ειδών κ.λπ.
  • Πρακτικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, μετακινήσεις πληθυσμών, απώλεια επαγγελμάτων και ανάδυση νέων,
  • Αναπροσαρμογή του αστικού τοπίου και της υπαίθρου εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη,
  • Τρόποι συναισθηματικής διαχείρισης της κλιματικής κρίσης από το άτομο και την κοινωνία
  • Επαναπροσδιορισμός της σχέσης της ανθρωπότητας με την πολιτιστική κληρονομιά, τόσο την υλική (πολεοδομία, αρχιτεκτονική, εικαστικά), όσο και την άυλη (συνάφεια παραδεδομένου ρεπερτορίου λογοτεχνίας, μουσικής, θεάτρου κ.λπ.) με την καινοφανή κατάσταση,
  • Όραμα και προτάσεις για θετική και παραγωγική αντιμετώπιση της κρίσης, υπερεθνικές συνεργασίες, υπέρβαση πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών παγιωμένων αντανακλαστικών και προκαταλήψεων μπροστά στην πανανθρώπινη απειλή.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έως και τις 10/02/2023. Ως στοιχείο για την καταληκτική προθεσμία για εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά η ημερομηνία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης εγγραφής στο e-mail: dpde@culture.gr ή στο Πρωτόκολλο του ΥΠ.ΠΟ.Α (Μπουμπουλίνας 20-22) και όχι η ημερομηνία υποβολής ηλεκτρονικά της ταυτότητας του φορέα.

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το 2023 καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών και είναι η εξής:

  • Γιώργος Κουμεντάκης – πρόεδρος της Επιτροπής, συνθέτης και λαλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ
  • Δημήτρης Μαραγκόπουλος – συνθέτης, επικεφαλής του Κύκλου “Γέφυρες” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ομότιμος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου – Μουσική και Παραστατικές Τέχνες
  • Κωνσταντίνος Χατζής – σκηνοθέτης
  • Δάφνις Κόκκινος – χορευτής, χορογράφος, διευθυντής της ΚΣΟΤ
  • Συραγώ Τσιάρα – Ιστορικός Τέχνης, διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης
  • Νατάσα Τριανταφύλλη – σκηνοθέτις
  • Αναστασία Γκαδόλου – αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

Εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ, μετέχουν στην Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου:

  • Η κα Άννα Παναγιωταρέα, δημοσιογράφος, καθηγήτρια και σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Η κα Δήμητρα Φίλιου, αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η αξιολόγηση των προτάσεων από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης θα ξεκινήσει την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ως τις 3 Απριλίου 2023.

Κάθε φορέας έχει δικαίωμα να υποβάλει έως δύο προτάσεις, όμως δύναται να επιλεγεί μόνο μια πρόταση ανά φορέα. Για τις ΑΜΚΕ που θα επιλεγούν, θα καταρτιστούν συμβάσεις με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα δικαιώματα, για τη μετέπειτα χρήση των παραγωγών, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Επίσης, οι ΑΜΚΕ που θα επιλεγούν θα πρέπει να καταρτίσουν τριμηνιαίες συμβάσεις με τους ερμηνευτές, οι οποίες θα έχουν ισχύ μέχρι και την τελευταία παράσταση.

Το πρόγραμμα του Θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023» θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Αυγούστου, σε αρχαιολογικούς χώρους μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια που θα επιλέξει η Επιτροπή Αξιολόγησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4858/2021.

 

Το άρθρο Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023» εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/enallaktikos-toyrismos/prosklisi-ypovolis-protaseon-gia-symmetochi-sto-programma-toy-thesmoy-oli-i-ellada-enas-politismos-2023/

Ο Δήμος Σκιάθου στην BOOT – Επένδυση στον ποιοτικό θεματικό τουρισμό

Στη διεθνή έκθεση για τον θαλάσσιο τουρισμό, «Bοοt Dusseldorf 2023», που διεξάγεται από τις 21 μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2023, στο Ντίσελντοφ της Γερμανίας συμμετείχε ο Δήμος Σκιάθου ως συνεκθέτης του ΕΟΤ. Στην έκθεση, στην οποία ο Δήμος Σκιάθου συμμετείχε για πρώτη φορά,  εκπροσωπήθηκε από τον δήμαρχο, Θοδωρή Τζούμα, και τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Διαμαντή Μαθηνό.

→Πώς η Σκιάθος «άνοιξε» προς νέες τουριστικές αγορές μέσα σε δύο χρόνια

Η «Βοοt» με σχεδόν 2.000 εκθέτες και 250.000 επισκέπτες είναι σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη βιομηχανία του θαλάσσιου κλάδου. Aπεικονίζει όλο το φάσμα των ειδών και δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με τη θαλάσσια αναψυχή (θαλάσσια αθλήματα, θαλάσσιες δραστηριότητες, σκάφη) καθώς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες γύρω από αυτή (θαλάσσιες μαρίνες, θαλάσσιος τουρισμός).

Ο Δήμος Σκιάθου επενδύοντας στην ανάπτυξη και ανάδειξη του θαλάσσιου τουριστικού προϊόντος, συμμετείχε στην κορυφαία έκθεση θαλάσσιου τουρισμού με σκοπό την ανάδειξη των  θαλάσσιων δυνατοτήτων και εμπειριών που προσφέρει η Σκιάθος. Στο πλαίσιο των εργασιών της έκθεσης και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Hall Destination ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος τουρισμού πραγματοποίησαν παρουσίαση του προορισμού στο κοινό με αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ξεχωριστές δυνατότητες που προσφέρει η Σκιάθος.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διοργανωτή της έκθεσης, Πέτρο Μιχελιδάκη, ώστε του χρόνου να είναι ακόμη πιο δυναμική η παρουσία της Σκιάθου στην έκθεση καθώς και σημαντικές συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες, όπως ο γερμανικός τουριστικός πράκτορας, Schauinsland Reisen, και δόθηκε ραδιοφωνική συνεντεύξη στον antenna Frankfurt με σκοπό την παρουσίαση και προβολή  του τουριστικού προϊόντος.

«Επενδύουμε στον ποιοτικό θεματικό τουρισμό και  στη συγκεκριμένη περίπτωση, στον θαλάσσιο τουρισμό, προβάλλοντας τις ξεχωριστές δυνατότητες και εμπειρίες που προσφέρει η Σκιάθος στους επισκέπτες μέσα από ένα  μοναδικής  ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Θα συνεχίσουμε μέσα από εξαιρετικές συνεργασίες για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο. Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ στη Γερμανία, Νικολέτα Λεκανίδη, και τη συνεργάτιδά της, Αρετή Πρίνου, για την υποστήριξη του και την εξαιρετική συνεργασία σε όλα τα στάδια συμμετοχής του Δήμου στη έκθεση» δήλωσε ο δήμαρχος Σκιάθου.

Το άρθρο Ο Δήμος Σκιάθου στην BOOT – Επένδυση στον ποιοτικό θεματικό τουρισμό εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/ektheseis/o-dimos-skiathoy-stin-boot-ependysi-ston-poiotiko-thematiko-toyrismo/

ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΘΑ συνεργάζονται για την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των Ενόπλων Δυνάμεων

​Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεργάζονται για την ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Το Μνημόνιο προβλέπει την υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων, για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου ανάδειξης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του εθνικού πολιτιστικού βίου. Προβλέπονται ενέργειες συντήρησης και αποκατάστασης των μέσων, των εγκαταστάσεων και των χώρων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κυριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, με γνώμονα την κατάσταση διατήρησής τους, τις ευρύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Όπως δήλωσε η κα Μενδώνη, «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, εκπέμπουμε ένα συμβολικό μήνυμα στην κοινωνία συνεργασίας και δέσμευσης για κοινές ενέργειες και δράσεις, που αφορούν σε δύο μείζονα δημόσια αγαθά, την ασφάλεια και τον πολιτισμό.

Με το συγκεκριμένο μνημόνιο ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, που μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην προστασία της στρατιωτικής και ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνον. Μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση πολλών θεμάτων της καθημερινότητας που απασχολούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, και αντίστοιχα, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς προσφέρει, επιπλέον, τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε βάσεις δεδομένων και να αναπτύξουμε συνέργειες, που μπορούν να διευκολύνουν ιδιαίτερα το κοινό έργο μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι πολύ ευτυχής που μαζί εκκινούμε τη συνεργασία των Υπουργείων μας, αναφορικά με την οργάνωση και την υλοποίηση ενός πλαισίου προστασίας και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων και της ιστορικής μας κληρονομιάς, αναλαμβάνοντας δράσεις που εξασφαλίζουν όχι μόνο τη συντήρηση και την αποκατάστασή τους, αλλά και την πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και λοιπών συναφών κινδύνων. Το υπογραφέν Μνημόνιο αποτελεί απτή απόδειξη της ευαισθητοποίησης και των δύο υπουργείων, αλλά και της έγκαιρης αναγνώρισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, η οποία αλλάζει άρδην τα δεδομένα παγκοσμίως.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπηρετώντας τους σκοπούς προστασίας του περιβάλλοντος και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων μας από τις επικίνδυνες συνέπειες του εν λόγω φαινομένου, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση των κτιρίων, εγκαταστάσεων και χώρων, που αποτελούν την ιστορική παρακαταθήκη της χώρας, αλλά και την δημιουργία κοινής βάσης πολιτιστικού αποθετηρίου κυριότητας της περιουσίας του.

Η ενεργή συμβολή τόσο του ΥΠΕΘΑ και των ΕΔ, ως εγγυητές της ασφάλειας της χώρας μας, όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριου φορέα προστασίας της πνευματικής δημιουργίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, αποτελεί βήμα προόδου, εξωστρέφειας, άριστης συνεργασίας και ουσιαστικής συμμετοχής στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβερνητικής πολιτικής».

Το ΥΠΠΟΑ, ως αρμόδιος φορέας για την διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συμβάλλει σε δράσεις για την ανάδειξη και διαφύλαξη όλων των χώρων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ΥΠΕΘΑ ήδη έχει υλοποιήσει διαδικασία λεπτομερούς καταγραφής και τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ενόπλων Δυνάμεων και θα παρέχει τα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό αποθετήριο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται ενέργειες για:

  • Την ανάπτυξη μεθοδολογίας εκτίμησης των κινδύνων και των επιπτώσεων σε μνημεία, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε θέση να επιχειρούν και να λειτουργούν με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση εν όψει της κλιματικής αλλαγής,
  • Την ανάπτυξη μελετών, που αφορούν σε κατασκευές εμβληματικού χαρακτήρα που χρήζουν συντήρησης ή αποκατάστασης (ιστορικά και διατηρητέα μνημεία, υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά, οχυρά, φάροι, μουσεία, κ.ά.),
  • Τη δημιουργία ενός κοινού πολιτιστικού αποθετηρίου και την ψηφιοποίηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων τεκμηρίωσης ιστορικών κτιρίων, συνόλων, καθώς και άλλων στοιχείων, π.χ. ναυάγια, εκθέματα μουσείων, ιστορικά πολεμικά πλοία, σε ένα σύγχρονο διαδικτυακό περιβάλλον. Τα ανωτέρω στοιχεία θα αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων του Εθνικού Αρχείου Μνημείων που τηρείται στο ΥΠΠΟΑ,
  • Τη διενέργεια από κοινού δράσεων ενημέρωσης (ημερίδες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά έντυπα, κ.λπ.),
  • Τη δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων εθνικής εμβέλειας, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς.

Το άρθρο ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΘΑ συνεργάζονται για την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των Ενόπλων Δυνάμεων εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/enallaktikos-toyrismos/yppoa-kai-ypetha-synerga-zontai-gia-tin-prostasi-a-kai-tin-ana-deixi-toy-politistikoy-apothe-matos-ton-eno-plon-dyna-meon/

Αεροπορικά ατυχήματα: Άσχημα μπήκε το 2023

Παρά το γεγονός ότι το 2022 είχαμε 12 αεροπορικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα έξι θανατηφόρα που στοίχισαν τη ζωή σε 174 επιβάτες και πλήρωμα, μαζί και με τέσσερα άτομα στο έδαφος, η χρονιά θεωρείται ότι ήταν μια από τις ασφαλέστερες για τα εμπορικά αεροπορικά ταξίδια στην ιστορία. Τα στοιχεία αποκαλύπτονται στην τελευταία επιθεώρηση ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας από κορυφαίο ειδικό.

Άρθρο της “Indepentent” καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί πτήσεων επέστρεψαν στα επίπεδα του 2019, δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση στα θανατηφόρα ατυχήματα. Η ανάκαμψη μετά την πανδημία που όλοι περίμεναν ήρθε το 2022. Ενώ ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι με προβλήματα χωρητικότητας στα αεροδρόμια, που οδήγησαν σε μεγάλες ουρές στα τερματικά, η ανάκαμψη δεν είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων.

Το τρέχον ποσοστό ενός θανατηφόρου ατυχήματος κάθε τέσσερα και ένα τέταρτο εκατομμυρίων πτήσεων και το ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων φέτος είναι καλύτερο από το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών. Ο αριθμός των 174 νεκρών από την αεροπορία αντιστοιχεί στον μέσο αριθμό θανάτων στους δρόμους σε μία ώρα και ένα τέταρτο παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών που λένε ότι 1,3 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στους δρόμους σε όλο τον κόσμο, με τα τροχαία ατυχήματα να είναι η κύρια αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας πέντε έως 29 ετών.

Το 2023 δυστυχώς δεν ξεκίνησε καλά, αφού είχε ο Ιανουάριος ήδη δυο ατυχήματα, με μικρό αριθμό όμως θυμάτων. Στις 2 Ιανουαρίου συγκρούστηκαν στον αέρα δύο ελικόπτερα Eurocopter EC130 της Sea World Helicopters που πραγματοποιούσαν τουριστικά ταξίδια πάνω από την πόλη Gold Coast, Queensland, Αυστραλία, με 4 νεκρούς και 9 επιζώντες.

Στις 15 Ιανουαρίου, η πτήση 691 της Yeti Airlines, με ένα ATR 72-500 που εκτελούσε πτήση εσωτερικού από το Διεθνές Αεροδρόμιο Tribhuvan προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Pokhara, συντρίβεται στο φαράγγι του ποταμού Seti Gandaki στην Ποκάρα του Νεπάλ με νεκρούς και τους 72 επιβαίνοντες. Η συντριβή ήταν η πιο θανατηφόρα με το ATR 72.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρώτο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα του 2022 αντιπροσώπευε τα τρία τέταρτα του αριθμού των νεκρών του έτους. Στις 21 Μαρτίου, η πτήση 5735 της China Eastern Airlines, με ένα Boeing 737-89P που εκτελούσε πτήση εσωτερικού από το Kunming στο Guangzhou της Κίνας, συντρίβεται σε μια ορεινή περιοχή στο Guangxi αφού εισήλθε σε σχεδόν κάθετο καταιγισμό, σκοτώνοντας και τους 132 επιβαίνοντες.

Ο Αύγουστος του 1985 παραμένει ο χειρότερος μήνας για θανατηφόρα αεροπορικά ατυχήματα στην ιστορία. Στις 12 Αυγούστου, η πτήση 123 της Ιαπωνίας Airlines 123, με Boeing 747 συντρίβεται στο όρος Takamagahara αφού μια ταχεία αποσυμπίεση καταστρέφει όλες τις υδραυλικές γραμμές και καθιστά το αεροσκάφος ανεξέλεγκτο. Με την απώλεια 520 από τα 524 άτομα επί του αεροσκάφους, αυτό είναι το πιο θανατηφόρο ατύχημα ενός αεροσκάφους στην ιστορία μέχρι σήμερα. Συνολικά 2.010 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εμπορικά αεροπορικά δυστυχήματα το 1985, ενώ το δεύτερο ατύχημα υψηλότερο στην ιστορία της εμπορικής αεροπορίας έτος ήταν το 1942. Όμως το 1972 ως έτος είχε τα περισσότερα θύματα με σύνολο 2.373 άτομα σε μια χρονιά.

Στις 27 Μαρτίου 1977, στο αεροδρόμιο της Τενερίφης, δύο Boeing 747, η πτήση KLM Flight 4805 και η Pan Am Flight 1736, συγκρούονται στον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Los Rodeos μέσα σε πυκνή ομίχλη. 583 από τους 644 επιβαίνοντες στα δύο αεροσκάφη σκοτώνονται στο πιο θανατηφόρο δυστύχημα στην ιστορία της εμπορικής αεροπορίας.

Εντύπωση κάνουν τον Σεπτέμβριο του 2007, δύο ξεχωριστά ατυχήματα λόγω παρόμοιων βλαβών στο σύστημα προσγείωσης που σημειώθηκαν εντός μόλις τεσσάρων ημερών το ένα από το άλλο, σε αεροσκάφος Bombardier Dash 8 Q400 της Scandinavian Airlines System (SAS). Ένα τρίτο περιστατικό, πάλι με αεροσκάφος της SAS, σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2007, με αποτέλεσμα την απόσυρση του τύπου από τον στόλο της αεροπορικής εταιρείας. Συγκεκριμένα, στις 9 Σεπτεμβρίου, η πτήση 1209 της Scandinavian Airlines, με αεροπλάνο τύπου de Havilland Canada Dash 8, αντιμετωπίζει βλάβη στο σύστημα προσγείωσης στο Άαλμποργκ της Δανίας. Κανένας από τους 73 επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε σοβαρά, όμως στις 12 Σεπτεμβρίου η πτήση 2748 πάλι της Scandinavian Airlines, με ίδιο τύπο αεροπλάνου, αντιμετωπίζει την ίδια βλάβη στο σύστημα προσγείωσης στο Βίλνιους της Λιθουανίας, και ευτυχώς πάλι κανένας από τους 52 επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε, αλλά η αεροπορική εταιρία προσγειώνει όλα τα αεροπλάνα της τύπου Dash 8. Μόλις ένα μιση μήνα μετά στις 27 Οκτωβρίου, η πτήση 2867 της Scandinavian Airlines, πάλι με ένα de Havilland Canada Dash 8, αντιμετωπίζει την ίδια βλάβη στο σύστημα προσγείωσης στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Κανένας από τους 44 επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε, αλλά η αεροπορική εταιρεία αφαιρεί «μόνιμα» τα Dash 8 της από τον στόλο της και ανακοινώνει ότι η αιτία αποδίδεται τελικά σε σφάλμα συντήρησης.

Το άρθρο Αεροπορικά ατυχήματα: Άσχημα μπήκε το 2023 εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/aerometafores/aeroporika-atychimata-dynamika-mpike-to-2023/

Περού: Κλείνει το Μάτσου Πίτσου – Εγκλωβίστηκαν πάνω από 400 τουρίστες

Το Περού έκλεισε επ’ αόριστον το διάσημο τουριστικό αξιοθέατο, Μάτσου Πίτσου λόγω των κοινωνικό-πολιτικών προεκτάσεων, που πήρε η διαδοχή της νέας προέδρου της χώρας.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο του μονοπατιού των Ίνκας που οδηγεί στο Μάτσου Πίτσου. Ωστόσο η όλη ανακοίνωσε ήρθε πολύ βιαστικά με αποτέλεσμα εκατοντάδες επισκέπτες να έχουν «κολλήσει» για ώρες στους πρόποδες της ακρόπολης των Ίνκας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού του Περού, αναφέρει πως όσοι είχαν ήδη αγοράσει ηλεκτρονικά εισιτήρια θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για ένα μήνα μετά το τέλος των διαδηλώσεων ή να λάβουν επιστροφή χρημάτων.

Σημειώνεται πως τα σιδηροδρομικά δρομολόγια προς το Μάτσου Πίτσου ανεστάλησαν την προηγούμενη Πέμπτη μετά από ζημιές σε ορισμένες γραμμές τρένων, αφήνοντας 418 ανθρώπους αποκλεισμένους στο σημείο, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Λουίς Φερνάντο Χελγκέρο.

Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι όλοι – 148 αλλοδαποί και 270 Περουβιανοί – είχαν εκκενωθεί με ασφάλεια σε τρένα και λεωφορεία.

Χάος με την διαδιοχή της νέας προέδρου στο Περού

Η έκρυθμη κατάσταση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεκίνησε με την ανατροπή του προηγούμενου ηγέτη της χώρας, όταν ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις, οι οποίες κατέληξαν φονικές για δεκάδες ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές στο Περού απαιτούν νέες εκλογές και καλούν τη νέα πρόεδρο, Ντίνα Μπολουάρτε, να παραιτηθεί, κάτι που μέχρι στιγμής αρνείται να κάνει. Θέλουν να απελευθερωθεί ο αριστερός προκάτοχός της, Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και αντιμετωπίζει κατηγορίες για εξέγερση και συνωμοσία. Ο κ. Καστίγιο αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει ότι εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος ηγέτης του Περού.

Υπενθυμίζεται πως το κλείσιμο της ακρόπολης των Ίνκας, φαίνεται να υιοθετήσει συχνά σε περιπτώσεις εμφύλια αναταραχής. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και τον περασμένο μήνα, όταν εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο αφού παρέμειναν εκεί για αρκετές ημέρες.

Το άρθρο Περού: Κλείνει το Μάτσου Πίτσου – Εγκλωβίστηκαν πάνω από 400 τουρίστες εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/proorismoi/peroy-kleinei-to-matsoy-pitsoy-egklovistikan-pano-apo-400-toyristes/

Η Λέρος βραβεύτηκε για το έργο «Νέος Θερινός Κινηματογράφος στο Λακκί»

Τη Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2023 ανακοινώθηκαν τα βραβεία «Best City Awards» για το έτος 2022 με το δήμο Λέρου να αποσπά το BRONZE βραβείο για το «νέο θερινό κινηματογράφο στο Λακκί της Λέρου».

Σημειώνεται πως τα Best City Awards 2023, αναδεικνύουν και επιβραβεύουν νέα έργα και καλές πρακτικές που έχουν υλοποιηθεί από Περιφέρειες , ΟΤΑ και επιχειρήσεις.

Ο δήμος Λέρου για ακόμη μία χρονιά δήλωσε συμμετοχή και απέσπασε το BRONZE βραβείο συμμετέχοντας στην ενότητα «Υποδομές & Αστική Ανάπλαση», στην κατηγορία «’Έργα χώρων αναψυχής».

→Πώς η Λέρος κατάφερε να μπει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Για το θέμα, ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση λάβαμε το βραβείο που αφορά το θερινό κινηματογράφο στο Λακκί. Εντυπωσιαστήκαμε όλοι από την επαναλειτουργία του θερινού κινηματογράφου, ζήσαμε μοναδικές καλοκαιρινές βραδιές και απολαύσαμε ταινίες κοιτάζοντας τ΄ αστέρια.

Το βραβείο που λάβαμε στην συγκεκριμένη κατηγορία αναγνωρίζει έργα που έχουν κατασκευαστεί για να συμβάλλουν στη διατήρηση του τοπίου και την ενίσχυση της ταυτότητας μιας πόλης.

Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ – Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, την κριτική επιτροπή για την τιμητική αυτή διάκριση, τους συνεργάτες μου, καθώς και τους πολίτες της Λέρου για την στήριξη του έργου της Δημοτικής Αρχής».

Το άρθρο Η Λέρος βραβεύτηκε για το έργο «Νέος Θερινός Κινηματογράφος στο Λακκί» εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/proorismoi/i-leros-vraveytike-gia-to-ergo-neos-therinos-kinimatografos-sto-lakki/

The White Lotus: Πώς ένας προορισμός γίνεται must

To έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Μία επιτυχημένη σειρά αναδεικνύει τα θέλγητρα ενός προορισμού (ή ενός προϊόντος), ο οποίος κατόπιν κατακλύζεται από τουρίστες. Κατά το παρελθόν, ολόκληροι προορισμοί μπήκαν στον τουριστικό χάρτη χάρη σε μια σειρά ή μια ταινία.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα δεν είναι άλλο από το πανέμορφο και συνάμα απόκρημνο San Domenico Palace, θέρετρο πέντε αστέρων, υπό την ”ομπρέλα” των Four Seasons, στην Ταορμίνα της Σικελίας. Διότι εκεί γυρίστηκε ο δεύτερος κύκλος της βραβευμένης σειράς  «The White Lotus» του HBO (σ.σ. και ο πρώτος κύκλος είχε γυριστεί πάλι σε ξενοδοχείο των Four Seasons, στο Μαϊάμι).

Τα γυρίσματα διήρκησαν δύο μήνες, με το ΗΒΟ να κλείνει όλο το συγκρότημα, των 111 δωματίων, στην off season περίοδο (Φεβρουάριο-Μάρτιο). Τα Four Seasons αποκάλυψαν ότι γι’ αυτή την «τοποθέτηση προϊόντος» δεν χρειάστηκε να πληρώσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φθηνότερο δωμάτιο κοστίζει 1.400 ευρώ τη βραδιά, ενώ το πιο ακριβό φθάνει τα 6.200 ευρώ.

→To Maestro, οι Παξοί και ο κινηματογραφικός τουρισμός

Χάρη στη σειρά, το πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο (αλλά και εν γένει η Σικελία) καθιερώθηκε στην αμερικάνικη αγορά, και όχι μόνο, με πολλούς Αμερικανούς τουρίστες να καταφθάνουν στο θέρετρο αμέσως μετά την προβολή της (οι σχετικές αναζητήσεις στην Google κορυφώθηκαν λίγο πριν από το τέλος της σειράς, στις 30 Οκτωβρίου) – οι επισκέψεις από χρήστες του διαδικτύου στις ΗΠΑ δεκαπλασιάστηκαν από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.

Το ξενοδοχείο, που παλαιότερα ήταν μοναστήρι (μετατράπηκε σε ξενοδοχείο το 1896, έχοντας έκτοτε φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου), προβλήθηκε με ευνοϊκό τρόπο, μολονότι ήδη από το πρώτο επεισόδιο ένα πτώμα μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του, με τους συντελεστές της σειράς να παραδέχονται ότι τους γοήτευσε από την πρώτη στιγμή που το είδαν.

Η τοποθεσία του, η εκπληκτική θέα και η εγγύτητα σε πανέμορφους προορισμούς (σ.σ. οι γειτονικές περιοχές είναι από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης), όπως το αρχαίο ελληνικό θέατρο, τους ενθουσίασαν (αν και η πρώτη τους επιλογή ήταν να γυριστεί στη Γαλλία). Συνολικά είχαν δει 70 ξενοδοχεία, πριν καταλήξουν στο San Domenico Palace.

Το άρθρο The White Lotus: Πώς ένας προορισμός γίνεται must εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.

διαβάστε περισσότερα στην πηγή https://traveldailynews.gr/column/arthro/the-white-lotus-pos-enas-proorismos-ginetai-must/

25 κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα στο Σιάτλ

 Σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία οποιασδήποτε πόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Σιάτλ βρίσκεται σε έναν στενό ισθμό ανάμεσα στα λαμπερά νερά του Puget Sound και της λίμνης Ουάσιγκτον. Περιτριγυρισμένο από απέραντα δάση και χιονισμένα βουνά, έχει το παρατσούκλι της Σμαραγδένιας Πόλης. Έχει μια πληθώρα από πάρκα που μπορούν επίσης να βρεθούν με το γεμάτο ουρανοξύστες κέντρο του και πολλές διαφορετικές γειτονιές.

Ένα πολύ ζωντανό και πολυπολιτισμικό μέρος, υπάρχουν πολλά τουριστικά αξιοθέατα στο Σιάτλ για να δείτε. Εκτός από το ότι είναι διάσημη για τα αμέτρητα καφέ και τις μικροζυθοποιίες της, η πόλη φημίζεται εξίσου για τη σκηνή αντικουλτούρας της όσο και για την αναπαραγωγή των Amazon και Starbucks. Με εμβληματικά ορόσημα και αρχιτεκτονικά θαύματα για να τα δείτε δίπλα σε μια υπέροχη προκυμαία, το Σιάτλ είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό.

25. Εθνικό Ιστορικό Πάρκο Klondike Gold Rush[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Ακριβώς στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το εξαιρετικό Εθνικό Ιστορικό Πάρκο Klondike Gold Rush που προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στον πυρετό του χρυσού του 1897. Μέσα από αντικείμενα, εκθέματα και φωτογραφίες, οι επισκέπτες μαθαίνουν για την ανακάλυψη του πολύτιμου ορυκτού και τη ζωή των χιλιάδες «στάμπεντερ» που ξεκίνησαν από το Σιάτλ για να κάνουν την περιουσία τους.

Το μουσείο άνοιξε το 2006 και στεγάζεται στο ιστορικό ξενοδοχείο Cadillac με τμήματα του πάρκου να βρίσκονται επίσης στο Skagway στην Αλάσκα. Τα διαδραστικά του εκθέματα παρακολουθούν τις ζωές πέντε αναζητητών και τις ποικίλες περιουσίες τους καθώς κατευθύνονται προς τα αστραφτερά πεδία χρυσού στο Yukon στον Καναδά.

24. Ενυδρείο Σιάτλ[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Ένα διασκεδαστικό και φιλικό προς την οικογένεια μέρος, το φανταστικό Ενυδρείο του Σιάτλ βρίσκεται κατά μήκος της προκυμαίας της πόλης στην προβλήτα 59. Τα τεράστια ενυδρεία, οι δεξαμενές και οι πισίνες του είναι γεμάτα από αστραφτερά κοπάδια πολύχρωμων ψαριών με φώκιες, ενυδρίδες και φουσκώματα.

Από το άνοιγμά του το 1977 είναι σταθερά αγαπημένο στους ντόπιους και στους τουρίστες λόγω των ενδιαφέροντων εκθεμάτων του για την εκπληκτική θαλάσσια ζωή του Βορειοδυτικού Ειρηνικού. Εκτός από το να δουν σολομό και αστερόψαρα, θαλάσσια άλογα και καρχαρίες, οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν αγγούρια και αχινούς στην παλιρροιακή του δεξαμενή. Το αποκορύφωμά του όμως είναι το τεράστιο ενυδρείο Window on Washington Waters που φιλοξενεί καθημερινά καταδυτικά σόου.

23. Πάρκο Green Lake[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Πάρκο Green Lake

Με κέντρο την υπέροχη Green Lake είναι ένα όμορφο πάρκο που προσφέρει κάθε είδους δραστηριότητες αναψυχής και υπαίθριες δραστηριότητες στο Σιάτλ. Εκτός από το περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο κατά μήκος του πλακόστρωτου μονοπατιού που περιβάλλει τη λίμνη, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να πάνε στα ήρεμα νερά της με κανό και ποδήλατα να είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση.

Σχηματίστηκε κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, η αστραφτερή λίμνη και οι γραφικές ακτές και τα περίχωρά της προστατεύονται ως μέρος ενός πάρκου από το 1905. Βρίσκεται στο North Central Seattle, οι πλούσιοι χώροι πρασίνου, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι παιδικές χαρές της προσελκύουν πολλούς ανθρώπους με την ατμοσφαιρική ατμόσφαιρα Το Seattle Public Theatre βρίσκεται επίσης στους χώρους του.

22. Παραλία Αλκή[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]



Αν και βρίσκεται μόλις είκοσι λεπτά οδικώς στα νοτιοδυτικά του κέντρου του Σιάτλ, το Alki Beach αισθάνεται έναν κόσμο μακριά από το γεμάτο ουρανοξύστες κέντρο. Εδώ μπορείτε να χαλαρώσετε στις φιλόξενες αμμουδιές της, να κολυμπήσετε στον κόλπο, ακόμα και να απολαύσετε την εκπληκτική θέα της πόλης που υψώνεται δραματικά στο βάθος.

Με μήκος λίγο πάνω από τρία χιλιόμετρα, η απαλή άμμος της παραλίας είναι ιδανική για χαλάρωση με χώρους για πικνίκ και γήπεδα βόλεϊ διάσπαρτα εδώ κι εκεί. Εκτός από την περιπέτεια κατά μήκος του πεζόδρομου και τη θέα, οι επισκέπτες μπορούν να σταματήσουν στο μικροσκοπικό αντίγραφο του Άγαλμα της Ελευθερίας και στο Μνημείο Alki Point που τιμά τη μνήμη των πρωτοπόρων που ίδρυσαν το Σιάτλ.

21. Fremont Public Sculptures[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]


Διάσπαρτα στην καλλιτεχνική γειτονιά Fremont του Σιάτλ υπάρχουν μερικά υπέροχα δημόσια γλυπτά που μπορείτε να δείτε με το κολοσσιαίο τσιμεντένιο τρολ του να είναι το ξεχωριστό αξιοθέατο του. Συνολικά υπάρχουν περίπου δέκα από τα συναρπαστικά έργα τέχνης που μπορείτε να βρείτε με αμέτρητες άλλες τοιχογραφίες, αγάλματα, ακόμη και εγκαταστάσεις φωτός νέον που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, κατευθύνονται κατευθείαν για να δουν το υπέροχο Fremont Troll που βρίσκεται κάτω από το βόρειο άκρο της γέφυρας George Washington Memorial. Παραγγελία το 1990, το μοναδικό σχέδιο και το σκηνικό του εμβληματικού πλέον γλυπτού είναι εμπνευσμένα από τη σκανδιναβική λαογραφία με το τρολ ύψους 5,5 μέτρων να κρατά επίσης ένα πραγματικό σκαθάρι Volkswagen στο χέρι του.

20. Πάρκο Εργασιών Αερίου[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]


Κάποτε έδρα της Seattle Gas Light Company, το απαρχαιωμένο παλιό εργοστάσιο και ο χώρος του επαναδημιουργήθηκαν, ανακαινίστηκαν και άνοιξαν ξανά ως δημόσιο πάρκο το 1975. Τώρα μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικές από τις καλύτερες απόψεις στην πόλη χάρη στο γραφικό του περιβάλλον στη βόρεια ακτή της Lake Union.

Καθώς εξακολουθούν να παραμένουν τμήματα του εργοστασίου, το αντλιοστάσιο και οι πύργοι του, υπάρχουν μερικές υπέροχες φωτογραφίες που πρέπει να ληφθούν από τη σύνθετη σειρά δεξαμενών και σωλήνων που αποτελούν πλέον μνημείο του βιομηχανικού παρελθόντος της πόλης. Πέρα από την υπέροχη θέα, το τοπίο και τα μηχανήματα, το Gas Works Park έχει επίσης μερικούς υπέροχους χώρους πρασίνου για να εξερευνήσετε.

19. Ολυμπιακό Πάρκο Γλυπτικής[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]



Ένα άλλο δημοφιλές μέρος όπου μπορείτε να απολαύσετε τόσο την τέχνη όσο και την ύπαιθρο είναι το Olympic Sculpture Park που βρίσκεται στην άκρη του κόλπου Elliott, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Σιάτλ. Τοποθετημένο σε μια άλλη πρώην βιομηχανική τοποθεσία, έχει πάνω από είκοσι υπέροχα γλυπτά για να θαυμάσετε και να φωτογραφίσετε με ενδιαφέροντα σχήματα και σχέδια όπου κι αν κοιτάξετε.

Καθώς περπατάτε στα γραφικά μονοπάτια του, θα συναντήσετε εντυπωσιακά γλυπτά και αφηρημένα έργα καλλιτεχνών όπως ο Alexander Calder και ο Ellsworth Kelly. Το ίδιο το τοπίο είναι εξίσου εντυπωσιακό με το Puget Sound, και τα Ολυμπιακά Όρη μπορούν να προβληθούν από τη μία πλευρά με την ανερχόμενη Space Needle να υψώνεται από την άλλη.

18. Μουσείο Τέχνης Σιάτλ[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]



Το υπέροχο Μουσείο Τέχνης του Σιάτλ, που φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης, βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστό για την εκτενή συλλογή αντικειμένων ιθαγενών της Αμερικής, παρουσιάζει επίσης τα πάντα, από πορτρέτα και πίνακες της Αναγέννησης έως διακοσμητικές τέχνες και έπιπλα από τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό.

Από την ίδρυσή του το 1933, η συλλογή του μουσείου έχει επεκταθεί σημαντικά και τώρα περιλαμβάνει σχεδόν 25.000 έργα τέχνης από όλο τον κόσμο. Εκτός από την αφρικανική, την ισλαμική και την ωκεάνια τέχνη, διαθέτει επίσης σύγχρονα κομμάτια Αμερικανών καλλιτεχνών για να απολαύσετε και φιλοξενεί τακτικά προσωρινές εκθέσεις.

17. Downtown Waterfront[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]


Η προκυμαία του Σιάτλ είναι ένας εκλεκτικός συνδυασμός χρήσεων, από θαλάσσια φορτηγά και κρατικά πορθμεία που διασχίζουν το Puget Sound από τη μια άκρη έως πολυτελή ξενοδοχεία και υπέροχα εστιατόρια με θαλασσινά στην άλλη. Στο μεταξύ υπάρχουν καταστήματα με σουβενίρ, βιβλιοπωλεία, μια γιγάντια ρόδα, το φανταστικό Ενυδρείο του Σιάτλ και εστιατόρια σε πακέτο, όλα με υπέροχη θέα στον κόλπο Elliott, το Puget Sound και τα Ολυμπιακά Όρη στα δυτικά.

Πάρτε λίγο φαγητό σε πακέτο και κατευθυνθείτε προς το Waterfront Park για να απολαύσετε την πανοραμική θέα, απολαμβάνοντας φρέσκα πιάτα με θαλασσινά. Η χαλάρωση δεν είναι πολύ καλύτερη από αυτό.

16. Πάρκο Discovery[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]


Σε μια τεράστια έκταση απλώνεται το υπέροχο Discovery Park που καταλαμβάνει το δυτικό άκρο της χερσονήσου Magnolia. Κάποτε μια τεράστια στρατιωτική ζώνη, μετατράπηκε σε πάρκο το 1973 με τις όμορφες παραλίες, τους αμμόλοφους και τα λιβάδια του να είναι πλέον πολύ δημοφιλή στους ντόπιους και στους τουρίστες.

Το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της πόλης, περιλαμβάνει πολλές γραφικές ακτές και παρθένα δάση και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δείτε κάποια τοπική άγρια ​​ζωή. Εκτός από το να χαλαρώσετε στην άμμο του και να αγναντέψετε το Puget Sound, υπάρχουν επίσης σχεδόν είκοσι χιλιόμετρα μονοπατιών πεζοπορίας για να εξερευνήσετε, τα οποία σας οδηγούν μπροστά από ιστορικά κτίρια και στον γοητευτικό φάρο του West Point.

15. Seattle Great Wheel[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]



Πάνω από την προκυμαία της πόλης βρίσκεται ο γιγάντιος Τροχός του Seattle, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται για την εκπληκτική θέα στον ορίζοντα του Σιάτλ και τον αστραφτερό Puget Sound με τα Ολυμπιακά Όρη που μπορείτε να παρακολουθήσετε από μακριά.

Άνοιξε το 2012 στην προβλήτα 57, η ρόδα του λούνα παρκ είναι το ψηλότερο αξιοθέατο του είδους της κατά μήκος της Δυτικής Ακτής, φτάνοντας λίγο πάνω από 53 μέτρα σε ύψος. Από τις γυάλινες γόνδολες του, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις με το ηλιοβασίλεμα να είναι μια ιδιαίτερα αξέχαστη στιγμή της ημέρας για να απολαύσουν μια βόλτα. Τώρα σχεδόν συνώνυμο με την αναζωογονημένη προκυμαία του Σιάτλ, το Great Wheel αξίζει να το ελέγξετε αν έχετε την ευκαιρία.

14. Παρατηρητήριο Sky View[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Παρατηρητήριο Sky View

Αν και ο Μεγάλος Τροχός όντως φτάνει σε μεγάλο ύψος, τόσο αυτός όσο και η διάσημη διαστημική βελόνα του Σιάτλ είναι εντελώς νανολογημένα από το Columbia Center, το ψηλότερο κτίριο στην πολιτεία. Από τον 73ο όροφο του ουρανοξύστη ύψους 284 μέτρων, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ασυναγώνιστη θέα από αυτό που είναι εντυπωσιακά η υψηλότερη πλατφόρμα δημόσιας προβολής δυτικά του ποταμού Μισισιπή.

Δίπλα στο κτίριο, το Παρατηρητήριο Sky View άνοιξε το 1985 και τώρα προσφέρει απλά μαγευτική θέα 360 μοιρών στο Σιάτλ και τα περίχωρά του. Εκτός από τον κόλπο Elliott και τα Ολυμπιακά Όρη, μπορείτε επίσης να δείτε το μαγευτικό Mount Rainier καθώς και το πολύ μικρότερο Space Needle.

13. Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]


Μόλις δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο στα βορειοανατολικά του κέντρου του Σιάτλ, μπορείτε να βρείτε την κολοσσιαία πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που βρίσκεται στην άκρη της λίμνης Union. Έχει μεγάλη εκτίμηση, έχει πολλά όμορφα παλιά κτίρια και υπέροχους χώρους πρασίνου για εξερεύνηση και μια ζωντανή αλλά χαλαρή ατμόσφαιρα.

Σχεδόν τόσο παλιό όσο και η ίδια η πόλη, το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1861 με υπέροχες αίθουσες Γοτθικής Αναγέννησης και βιβλιοθήκες που τώρα βρίσκονται διάσπαρτες. Το κύριο αξιοθέατο του ωστόσο είναι το γραφικό του τετράγωνο που είναι γεμάτο από υπέροχες κερασιές. Η πανεπιστημιούπολη φιλοξενεί επίσης μερικά ωραία μουσεία και ένα θέατρο και διοργανώνει τακτικά πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

12. Πάρκο T-Mobile[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]


Σε αντίθεση με τα πολλά άλλα πάρκα της πόλης, το T-Mobile Park φιλοξενεί αγώνες μπέιζμπολ και όχι εγκαταστάσεις τέχνης και φυσικές τοποθεσίες. Ακριβώς στα νότια του κέντρου, το αστραφτερό στάδιο φιλοξενεί τους Seattle Mariners της Major League Baseball με παιχνίδια γεμάτα δράση και συναρπαστικές υποθέσεις.

Θεωρείται ευρέως ως ένα από τα ωραιότερα πάρκα μπάλας στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάζει ένα «ρετρό-μοντέρνο» στιλ με αναδιπλούμενη οροφή σε επίδειξη μαζί με έναν τεράστιο πίνακα αποτελεσμάτων. Εκτός από την επίσκεψη στην αίθουσα της φήμης και το μουσείο, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν δημόσια έργα τέχνης και αγάλματα διάσπαρτα γύρω από το στάδιο. Επιπλέον, τα καθίσματά του προσφέρουν υπέροχη θέα στον αγωνιστικό χώρο καθώς και στα γύρω βουνά μακριά.

11. Πλατεία Πρωτοπόρου[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]



Η Pioneer Square είναι μια μοντέρνα περιοχή στην καρδιά της ιστορικής συνοικίας του Σιάτλ. Είναι ένα μέρος για να δεις και να δεις, όπου τα παλιά κτίρια της Αναγέννησης είναι γεμάτα με καταστήματα με είδη δώρων και άλλα εξειδικευμένα καταστήματα, γκαλερί τέχνης, wine bar και εστιατόρια yuppie.

Η γειτνίασή του με τα γήπεδα Quest και Safeco το κάνει δημοφιλές στους λάτρεις των σπορ τις ημέρες των αγώνων. Ιδρύθηκε το 1852 ως το πρώτο κέντρο του Σιάτλ, η Pioneer Square φιλοξενεί τον αιωνόβιο Πύργο Smith, κάποτε το ψηλότερο κτίριο στη Δυτική Ακτή. Οι επισκέπτες, που θέλουν να μάθουν πώς ήταν το Σιάτλ πριν καταστραφεί από πυρκαγιά το 1898, μπορεί να θέλουν να κάνουν μια υπόγεια περιήγηση.

10. Ζωολογικός κήπος Woodland Park[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]



Όταν βρίσκεστε στην πόλη, ένα πολύ δημοφιλές μέρος για επίσκεψη είναι ο βραβευμένος ζωολογικός κήπος Woodland Park, ο οποίος φιλοξενεί μια εκπληκτική σειρά ζώων από όλο τον κόσμο. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πάρκο Green Lake στο Βόρειο Σέντραλ Σιάτλ, η μεγάλη περιοχή του έχει αμέτρητα φυσιοκρατικά εκθέματα για να εξερευνήσετε.

Από τότε που ξεκίνησε ως μικρό θηριοτροφείο πριν από εκατό και πλέον χρόνια, η συλλογή του ζωολογικού κήπου έχει επεκταθεί σημαντικά και τώρα περιλαμβάνει πάνω από 300 διαφορετικά είδη. Εκτός από τους τζάγκουαρ και τα γκρίζλι, μπορείτε επίσης να δείτε τίγρεις της Μαλαισίας, γορίλες και ινδικούς ρινόκερους με εξωτικά πουλιά και ανατριχιαστικά crawlies.

9. Κέρι Παρκ[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]


Παρά το μικρό του μέγεθος, το Kerry Park μπορεί να υπερηφανεύεται για την πιο εμβληματική θέα της πόλης από τη θέση του στη νότια πλαγιά του Queen Anne Hill. Από την εξέχουσα πλαγιά του λόφου, οι επισκέπτες μπορούν να αγναντέψουν το κέντρο του Σιάτλ, το Space Needle και τον κόλπο Elliott, με το πανίσχυρο όρος Rainier να κατασκοπεύεται να υψώνεται δραματικά στο βάθος τις καθαρές μέρες.

Απαραίτητη επίσκεψη, το πάρκο πήρε το όνομά του από το ζευγάρι που δώρισε τη γη του στην πόλη το 1927 «ώστε όλοι όσοι σταματούν εδώ να απολαμβάνουν τη θέα του». Εκτός από την ομορφιά του και τη λήψη φωτογραφιών μετά από μια φωτογραφία από τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματά του, υπάρχει επίσης το ενδιαφέρον αφηρημένο γλυπτό Changing Form για να δείτε.

8. Chihuly Garden and Glass[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]


Σχεδόν στους πρόποδες του Space Needle είναι ένα άλλο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης - ο κήπος Chihuly και το Glass. Προσφέροντας μια συναρπαστική εικόνα για τη ζωή και το έργο του Dale Chihuly, ενός τοπικού γλύπτη, οι γκαλερί του είναι γεμάτες από τα πολύχρωμα και δημιουργικά γυάλινα γλυπτά του παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη.

Από τότε που άνοιξε το 2012 στο Seattle Center, η εκπληκτική έκθεση ήταν σταθερά αγαπημένη τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών. Καθώς περιπλανηθείτε στο sitem, θα συναντήσετε υπέροχα υαλουργεία σε όλα τα διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και χρώματα με το γεμάτο φως θερμοκήπιο και την εντυπωσιακή του εγκατάσταση να είναι το αναμφισβήτητο αποκορύφωμά του.

7. Μουσείο Ποπ Κουλτούρας[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Μουσείο Ποπ Κουλτούρας

Η σύγχρονη ποπ κουλτούρα πρωταγωνιστεί στο Μουσείο MoPOP, το οποίο συνδυάζει μουσική και sci-fi σε μια πιο μοναδική εμπειρία. Ιδρύθηκε το 2000 από τον Paul Allen, συνιδρυτή της Microsoft, το μουσείο προσφέρει διαγωνισμούς μάχης του συγκροτήματος, φεστιβάλ κινηματογράφου και μεταβαλλόμενα εκθέματα που κυκλοφορούν συχνά στους δρόμους, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Σε όλο το μουσείο θα βρείτε πινελιές φαντασίας και τρόμου, καθώς και βιντεοπαιχνίδια και λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας. Το Μουσείο Ποπ Κουλτούρας περιλαμβάνει πρακτικές δραστηριότητες, σπάνια αντικείμενα από τον κόσμο της ποπ μουσικής και ένα γλυπτό φτιαγμένο από περισσότερες από 500 κιθάρες.

6. Washington State Ferries[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Αν αναζητάτε μια βασική εμπειρία στο Σιάτλ, τότε δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τη διάσχιση του Puget Sound σε ένα από τα πλοία της Ουάσιγκτον. Ενώ τα μεγάλα σκάφη συνδέουν τους κατοίκους και τους επιβάτες με τις αμέτρητες κοινότητες και τα νησιά που βρίσκονται κοντά, και οι τουρίστες θα απολαύσουν τη γραφική βόλτα λόγω της εκπληκτικής θέας που προσφέρει.

Αριθμώντας πάνω από είκοσι συνολικά, ο μεγαλύτερος στόλος πλοίων στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρει επισκέπτες από το Σιάτλ σε μέρη όπως το νησί Bainbridge, το Port Townsend και το Vashon Island. Στη διαδρομή μπορείτε να απολαύσετε την όμορφη θέα όχι μόνο στα Puget Sound και στα Ολυμπιακά Όρη, αλλά και στον ορίζοντα της πόλης και στα περίχωρά της πίσω σας.

5. Κλειδαριές Ballard[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]


Το Hiram M. Chittenden Locks είναι μια κυψέλη δραστηριότητας τις ζεστές μέρες, καθώς βάρκες όλων των τύπων μεταφέρονται από το αλμυρό Puget Sound στις λίμνες γλυκού νερού της Ουάσιγκτον και της Ένωσης. Γνωστές τοπικά ως Ballard Locks για τη γειτονιά του Σιάτλ στην οποία βρίσκονται, οι κλειδαριές ονομάστηκαν από τον Hiram Chittenden, ταγματάρχη με το Σώμα Μηχανικού Στρατού των ΗΠΑ στις αρχές του 1900 – οι κλειδαριές άνοιξαν το 1917.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει επίσης τον Carl English Botanical Garden και ιχθυόσκαλες. Επειδή οι κλειδαριές είναι δημοφιλείς στους ντόπιους που τους αρέσει να βλέπουν τα σκάφη να περνούν μέσα από τις κλειδαριές, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χώρο στάθμευσης τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα.

4. Μουσείο Πτήσης[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Το Μουσείο Πτήσης είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό εναέριο και διαστημικό μουσείο στον κόσμο. Το μουσείο φιλοξενεί vintage αεροπλάνα, αεροπλάνα που έχουν πετάξει σε πολέμους, ένα συνταξιούχο αεροσκάφος Air Force One και μια έκθεση διαστημικού λεωφορείου.

Το μουσείο βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο King County, γνωστό τοπικά ως πεδίο Boeing, και διαθέτει μια διαδραστική έκθεση πύργου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Άλλα αεροπλάνα που εκτίθενται περιλαμβάνουν ένα αντίγραφο της Lockheed Electra Amelia Earhart που πέταξε στην τελευταία της πτήση, ένα Concorde της British Airways και ένα μαχητικό αεροπλάνο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

3. Εργοστάσιο Boeing[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Οι ταξιδιώτες που φιλοδοξούν να κατασκευάσουν τα δικά τους αεροπλάνα ή που θέλουν απλώς να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο κατασκευής των αεροπλάνων σίγουρα θα θελήσουν να περιηγηθούν στο εργοστάσιο της Boeing όπου κατασκευάζονται τα 747, τα 777 και τα 787 (Dreamliner).

Αυτό το εργοστάσιο της Boeing βρίσκεται στο Έβερετ, περίπου 25 μίλια αυτοκινητόδρομου βόρεια του Σιάτλ. Με το Future of Flight Aviation Center, αυτές είναι οι μόνες περιηγήσεις σε εργοστάσια εμπορικών αεροπλάνων που προσφέρονται στη Βόρεια Αμερική. Εκτός από την περιήγηση στο εργοστάσιο στο Paine Field, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν τα δικά τους αεροπλάνα.

2. Αγορά Pike Place[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Αγορά Pike Place

Η Pike Place Market ξεκίνησε στις αρχές του 1900, όταν οι νοικοκυρές εξεγέρθηκαν ενάντια στην αύξηση των τιμών των κρεμμυδιών στα παντοπωλεία. Σήμερα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα όχι μόνο στο Σιάτλ, αλλά και στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον. Τα υπέροχα φρέσκα προϊόντα μοιάζουν σαν να τα έχει κανονίσει κάποιος καλλιτέχνης. Τα ψάρια πετούν στον αέρα καθώς οι ψαράδες τα πετούν από τους παγωμένους δίσκους στη βάση περιτυλίγματος.

Funky μπουτίκ βρίσκονται στους κάτω ορόφους. Τα καταστήματα τυριών και ψωμιού βρίσκονται σε ένα παράρτημα απέναντι. Βρίσκεται στο κέντρο του Σιάτλ, η αγορά είναι ανοιχτή καθημερινά. Η Pike Place Market φιλοξενεί επίσης το πρώτο κατάστημα Starbucks. Ιδρύθηκε το 1971 και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στο Σιάτλ.

1. Διαστημική βελόνα[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Νο 1 από τουριστικά αξιοθέατα στο Σιάτλ

Κατασκευασμένο για την Παγκόσμια Έκθεση του Σιάτλ το 1962, το Space Needle έχει φτάσει να συμβολίζει τη Σμαραγδένια Πόλη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Με ύψος 605 πόδια (184 μέτρα), δεσπόζει στον ορίζοντα του Σιάτλ. Ένας περιστρεφόμενος πύργος παρατήρησης βρίσκεται στα 520 πόδια πάνω από το έδαφος, προσφέροντας συνεχώς μεταβαλλόμενη θέα στο Σιάτλ για μίλια τριγύρω, συμπεριλαμβανομένου του Puget Sound και των απομακρυσμένων Ολυμπιακών Βουνών.

Ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Το ηλιοβασίλεμα είναι μια καλή στιγμή για να οδηγήσετε το ασανσέρ, το οποίο ανεβαίνει με ταχύτητα 10 μιλίων την ώρα, στην κορυφή για να δείτε ένα Σιάτλ που αστράφτει από κάτω.

Χάρτης του Σιάτλ

Χάρτης του Σιάτλ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου